PSD, ALDE şi UDMR pregătesc o nouă lovitură pentru Guvernul PNL

miercuri, 22 iulie 2020, 18:00
1 MIN
 PSD, ALDE şi UDMR pregătesc o nouă lovitură pentru Guvernul PNL

PSD, ALDE şi UDMR vor ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament, şi nu de Guvern cum prevede legislaţia actuală. Un proiect de lege în acest sens a fost depus sub semnătura lui Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR) care cer adoptarea în procedură de urgenţă.
 

În expunerea de motive, iniţiatorii explică cum, potrivit legii, data alegerilor poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 şi 15 martie 2021, lăsând Guvernului „o marjă largă de apreciere”.

„Or, in contextul actual, data fiind importanţa datei alegerilor pentru desfăşurarea întregului proces electoral, se impune cu atât mai mult ca Parlamentul să reţină această competenţă, urmând ca prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, să stabilească, prin lege organică, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autorităţilor locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Intrucât alegerile locale trebuie să se desfaşoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă ca perioada electorala aferenta alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultăţii pentru autoritalile însărcinate cu organizarea scrutinelor, precum şi o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii