PSD, tot mai puternic

joi, 20 iunie 2019, 01:50
3 MIN
 PSD, tot mai puternic

Cu 22% din voturi la europarlamentare şi şeful în puşcărie, PSD controlează CCR (6-3) şi face legea la CSM (9,86 – 3,85). Opoziţia discută despre prezenţa la Antena 3, se contrează pe chirii simbolice, existente sau nu, la sediile din Giurgiu, se ceartă pe impozitele pentru IT-işti şi candidatul la prezidenţiale.

PSD este astăzi un partid mai puternic decât în dimineaţa zilei de 26 mai, iar opoziţia începe să deconteze exuberanţa victoriei simbolice de la alegerile europarlamentare.

Luni, doi duşmani recunoscuţi ai DNA, ambii giraţi de PSD, au depus jurământul de "încadrare" la Curtea Constituţională. Judecătorul Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanţa, şi-a depus candidatura la CCR pe biroul senatorului Şerban Nicolae, cu care a recunoscut că se află în relaţii bune. O amiciţie care a dat roade la audierile din Comisia juridică. Atunci, fostul şofer al lui Cătălin Voicu a preluat sarcina de avocat al lui Deliorga şi a răspuns în locul magistratului la întrebările incomode ale senatorilor din opoziţie. Spre exemplu, legăturile sale cu familiile Mazăre/Constantinescu sau motivul pentru care a fost cercetat de DNA. Ce poate fi mai scandalos decât un judecător constituţional, garantat de Şerban Nicolae? Doi judecători garantaţi de Şerban Nicolae. Al doilea e Gheorghe Stan.

Dar dacă Deliorga a luat locul la CCR unui judecător propus tot de PSD, Stan a înlocuit un magistrat venit pe filiera opoziţiei. Cu alte cuvinte, începând de luni, statul de drept va pierde meciurile la CCR cu scoruri din tenis. O să ne lipsească suspansul "înfrângerilor" cu 5-4. Gheorghe Stan e un procuror care detestă procurorii, mai ales pe cei anti-corupţie. S-a remarcat prin anchetarea Codruţei Kovesi şi prin solicitarea dosarului Tel Drum, pe care voia să-l introducă în maşina de tăiat hârtii, singura tehnologie cu care a fost înzestrată Secţia Specială. Tot Stan a retras apelurile DNA în dosarele baronilor PSD, Ghiţă şi Hrebenciuc.

Ca să înţelegem mai clar gravitatea numirii celor doi la CCR, să ne gândim că în 2028, pe când Liviu Dragnea va fi fost eliberat (condiţionat) deja de 7 ani din închisoare, Deliorga şi Stan încă vor tranşa regulile statului de drept în România. Iar noi n-avem "norocul" fraţilor de peste Prut, unde magistraţii constituţionali se dau cu poporul, în funcţie de cine guvernează.

Asta a fost luni. Marţi, în timpul moţiunii de cenzură, Consiliul Superior al Magistraturii a promovat-o pe Adina Florea la şefia Secţiei speciale. Adina Florea, fiică de baronaş PSD, este "sora geamănă" a lui Stan şi prietenă bună cu Deliorga, clientul lui Şerban Nicolae, şoferul lui Cătălin Voicu. CSM e controlat de magistraţi apropiaţi de PSD (pe filiera dură – Antena 3). Florea a trecut examenul cu nota 9,86. Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a primit nota 3,85. Iar cei care cântă prohodul Secţiei Speciale se înşală. Proiectul USR de desfiinţare a parchetului anti-DNA nu va trece de Parlament. N-a trecut moţiunea, unde opoziţia a fost unită, cu atât mai puţin o lege care n-are sprijin în zona UDMR, Pro România şi, parţial, la PNL şi PMP.

Cu 22% din voturi la europarlamentare şi şeful în puşcărie, PSD controlează CCR (6-3) şi face legea la CSM (9,86 – 3,85). Opoziţia discută despre prezenţa la Antena 3, se contrează pe chirii simbolice, existente sau nu, la sediile din Giurgiu, se ceartă pe impozitele pentru IT-işti şi candidatul la prezidenţiale. Peste toate, Viorica Dăncilă e atât de simpatică în naivitatea ei (observaţi că nimeni n-o mai numeşte proastă), că opinia publică a început s-o îndrăgească. "Nasc oameni simpatici şi la PSD." Concluzia, în prima frază a textului.

Comentarii