Punct final în amantlâcul fostului preot de la Ţigănaşi: Mitropolia a declarat parohia vacantă

joi, 11 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Punct final în amantlâcul fostului preot de la Ţigănaşi: Mitropolia a declarat parohia vacantă

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei caută să facă uitat cât mai repede cazul fostului preot Dragoş-Florin Borş, din comuna Ţigănaşi, despre care „Ziarul de Iaşi” a scris în exclusivitate pe 3 aprilie că era bănuit că avea de mai mulţi ani o relaţie extra-conjugală cu o fostă preoteasă, angajată a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi. După demisia preotului care a apărut imediat după toate celebrările pascale, Protopopiatul a desemnat un înlocuitor temporar în parohia din Ţigănaşi, iar acum se caută o soluţie permanentă.

Astfel, începând de marţi, 9 mai, parohia din Ţigănaşi ocupată de fostul preot Dragoş-Florin Borş a fost declarată vacantă şi se caută un înlocuitor: orice preot din Arhiepiscopia Iaşilor care îndeplineşte condiţiile statuare pentru a putea fi transferat. Conform informaţiilor furnizate de mitropolie, parohia poartă hramul „Sf. Spiridon”, are arondate 390 de familii, are atât biserică, cât şi casă parohială, şi a fost vacantată în mod oficial începând cu data de 28 aprilie 2023.

Alături de aceasta mai sunt alte 7 parohii disponibile pentru transfer pentru preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor care îndeplinesc condiţiile de transfer. Alte cinci sunt disponibile în diferite locuri din judeţul Iaşi, în timp ce câte una sunt în Botoşani şi Piatra Neamţ. Dintre toate parohiile scoase la concurs pentru transfer, de departe cea mai mare este cea de la Ţigănaşi.

Vă reamintim faptul că, deşi preotul Dragoş-Florin Borş a spus atât în faţa Inspecţiei Bisericeşti, cât şi pentru „Ziarul de Iaşi”, că are o relaţie fără probleme şi că toate acuzaţiile la adresa sa sunt zvonuri nefondate, publicaţia noastră a aflat că acesta şi-a dat demisia.

Conform surselor noastre, deşi preotul a vorbit în Săptămâna Mare cu Inspecţia Bisericească şi a dat asigurări, alături de soţia sa, că nu există nicio problemă, au fost identificate dovezi care înclinau spre a nu îi da acestuia dreptate. Astfel, lui i-a fost propusă ca variantă să plece preot la o mănăstire, să părăsească parohia, mai ales dacă urma să i se destrame căsnicia. Preotul însă ar fi refuzat şi după ce a săvârşit toate slujbele de Paşte, atât la biserică, cât şi în locuinţele enoriaşilor, a demisionat pentru a nu accepta propunerea de a merge la mănăstire.

Comentarii