Punct final în prăbușirea lui Viorel Roman, unul dintre primii miliardari ai Iașului: închisoare

joi, 16 iulie 2020, 02:50
3 MIN
 Punct final în prăbușirea lui Viorel Roman, unul dintre primii miliardari ai Iașului: închisoare

După 12 ani de la comiterea faptelor, omul de afaceri Viorel Roman a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Alba Iulia, la trei ani de închisoare cu suspendare. Ar putea sta însă după gratii dacă nu plăteşte repede 2,5 milioane lei 

Omul de afaceri Viorel Roman se poate considera norocos după decizia de ieri luată de judecători din Ardeal. Magistraţii de la Curtea de Apel Alba au admis apelul declarat de afaceristul ieşean şI au dispus suspendarea sub supraveghere a deciziei de condamnat la trei ani de închisoare. În primă instanţă, Judecătoria din oraş stabilise o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. Tot ieri, judecătorii din Alba au redus daunele morale de la 500.000 de lei la 50.000 de lei, care a trebui să ajungă la victima lui Roman, Ana Oniga, o femeie de afaceri din Alba Iulia. Aceasta ar trebui, totuşi, să primească despăgubiri civile de aproximativ 2,5 milioane de lei de la Viorel Roman. Sentinţa de ieri este definitivă.

Traseul judiciar al procesului milionarului ieşean a fost unul atipic. Roman a fost condamnat în primă instanţă, de Judecătoria Alba Iulia, la 3 ani de închisoare cu executare, pe 11 septembrie 2018. Ulterior, Curtea de Apel din acelaşi oraş a şters condamnarea motivând că faptele s-au prescris. Ana Oniga, victima lui Roman, a formulat recurs în casaţie la Curtea Supremă, instanţă care a decis reluarea apelului la Curtea de Apel, fiind pronunţată, în final, sentinţa de ieri.

Ana Oniga ne-a precizat ieri că, dacă ieşeanul nu îi achită datoria stabilită de instanţă, va solicita judecătorilor revocarea suspendării celor trei ani de închisoare şI executarea lor în regim de detenţie. Povestea finalizată ieri e veche de 12 ani. Procurorii au acuzat că, prin intermediul firmei Scala Real Estate, Roman a încheiat cu firma păgubită, deţinută de Oniga, un contract privind vânzarea a două parcele de teren din Timişoara. Se întâmpla în 2008, atunci când Scala ar fi efectuat tranzacţia în numele firmei Iorom Trading. În decembrie 2008, reprezentantul Iorom Trading SA a solicitat Scala Real Estate SA ca suma de 2.600.000 lei, rămasă neachitată din contractul de vânzare-cumpărare, să fie virată către Albaplast, în contul unor datorii. În ianuarie 2009, Albaplast SRL, în calitate de cedent, a cesionat către Scala Real Estate (cesionar) o creanţă în valoare de 2.600.000 lei, pe care o avea de încasat de la Iorom Trading, în calitate de de­bitor cedat, echivalentul sumei de aproximativ 666.000 euro. Preţul cesiunii urma să fie achitat la data vânzării de către cesionar a unui teren extravilan arabil, în suprafaţă de 50.000 mp, deţinut în Timişoara. Vânzarea urma să aibă loc până la data de 26 decembrie 2010.

Termenul de plată a fost prelungit, printr-un act adiţional, până în 27 iunie 2011, afaceristul angajându-se să plătească 300.000 de lei până în 27 decembrie 2010, sens în care a emis şi un bilet la ordin, respins ulterior de bancă. „Având garanţia plăţii unei părţi de 300.000 lei din suma totală 2.600.000 lei, în baza biletului la ordin, partea civilă, în calitate de reprezentant al Albaplast SRL, la solicitarea inculpatului Roman Viorel şi în urma promisiunilor realizate de către acesta, a fost de acord ca Real Estate SA să constituie garanţie imobiliară in favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, asupra terenului extravilan în suprafaţă de 50.000 mp, din municipiul Timişoara, cu privire la care Albaplast SRL avea înscrisă o notare, în vederea garantării preţului cesiunii de creanţă”, se precizează în motivare. În acest mod, firma din Alba a pierdut terenul respectiv şi întreaga sumă pe care trebuia să o primească în schimbul acestuia.

Comentarii