Punct final într-un proiect în parteneriat cu Institutul de Arheologie din Islanda

vineri, 18 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Punct final într-un proiect în parteneriat cu Institutul de Arheologie din Islanda

Palatul Culturii din Iaşi va fi astăzi gazda conferinţei de final de proiect "Underground Iaşi – Istorii redescoperite", proiect menit să susţină expoziţiile inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Manifestarea va avea loc astăzi, 18 iunie, de la ora 11.00, în Sala "Ştefan Procopiu" de la Palatul Culturii, fiind organizată de către Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Proiectul "Underground Iaşi – Istorii redescoperite" a fost finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului RO-CULTURA, fiind dezvoltat în parteneriat cu Fornleifastofnun Islands (Institutul de Arheologie din Islanda), cu sediul în Reykjavik. Activităţile au avut ca obiectiv general promovarea şi valorificarea obiectelor descoperite în urma săpăturilor arheologice în oraşul Iaşi, prin organizarea unei expoziţii interactive care a fost deschisă publicului de pe 12 ianuarie în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii din Iaşi. Expoziţia va fi deschisă până la finalul acestei luni.

Activităţile proiectului au beneficiat de o finanţare de aproape 130.000 de euro, 617.288 de lei, iar pe parcursul desfăşurării expoziţiei aceasta a înregistrat peste 10.000 de vizitatori, dublu faţă de numărul estimat iniţial. Suplimentar, au fost organizate şi mai multe conferinţe susţinute de arheologii Stela Cheptea, Bobi Apăvăloaie, Costică Asăvoaie, Cătălin Hriban, Adriana Miron, Tamilia Marin şi Cosmin Niţă, difuzate online. De asemenea, a fost organizat şi un workshop interactiv, desfăşurat online.

"Conferinţa constituie momentul potrivit pentru a privi retrospectiv asupra acestui proiect, care a pus în lumină o serie de descoperiri ce ilustrează viaţa aristocraţiei şi a meşteşugarilor ce îşi duceau viaţa nu departe de Curtea Domnească din Iaşi, şi de a împărtăşi cu toţi cei interesaţi realizări, experienţe, bucurii, dar şi dificultăţi, precum cele cauzate de pandemia de Covid-19, şi modalităţile concrete aplicate pentru a îndeplini toate obiectivele propuse", au precizat reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Accesul la evenimentul de astăzi este liber, în limita locurilor disponibile şi a dispoziţiilor legale. Evenimentul va fi difuzat şi online. 

Comentarii