Puteți merge în Bulgaria fără certificat digital. Clarificări privind noile măsuri

joi, 12 august 2021, 16:33
2 MIN
 Puteți merge în Bulgaria fără certificat digital. Clarificări privind noile măsuri

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a precizat joi că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină, spune asociația.

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste informații, care au fost comunicate miercuri de Guvern, nu au fost pe placul agențiilor de turism, care prin vocea ANAT au ținut joi să precizeze că "obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină".

"Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport)".

Pe de altă parte, certificatul digital UE care atestă vaccinarea, testarea ori faptul că ai trecut prin boală este cerut la intrarea în Bulgaria doar cetățenilor români care sosesc din statele aflate în zona verde sau portocalie.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii