Rancea, chemată la raport la minister. Ar putea să-şi piardă scaunul

marți, 13 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Rancea, chemată la raport la minister. Ar putea să-şi piardă scaunul

"Evaluarea poate avea cel puţin două consecinţe: continuarea activităţii manageriale sau încetarea contractului", a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat

Emoţii pentru actualul manager al Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, după repunerea în funcţie ca urmare a ridicării măsurii controlului judiciar din dosarul de delapidare, deturnare de fonduri şi fals. În perioada imediat următoare, Beatrice Rancea trebuie să definitiveze raportul de activitate pe anul trecut, an marcat de multiple scandaluri legate fie de modul în care a cheltuit banii ONRI, fie de concedieri care, unele, în instanţă s-au dovedit a fi abuzive.

"Dat fiind faptul că suspendarea contractului de management a avut loc în martie, cu câteva zile înainte de predarea raportului de activitate pentru anul 2020 şi evaluarea acestui raport, este normal şi logic ca primul lucru de după înlăturarea cauzelor suspendării şi reluarea activităţii să fie depunerea acestui raport şi evaluarea celor raportate, conform procedurilor aplicabile. În acest sens, Ministerul Culturii a trimis o adresă doamnei Beatrice Rancea, adresă pe care chiar eu am semnat-o, şi prin care i s-a dat termenul să finalizeze raportul. Urmează acum să se desemneze comisia şi să trecem la evaluare. În funcţie de rezultatele acestei evaluări, vom vedea care sunt paşii de urmat. Evaluarea poate avea cel puţin două consecinţe: continuarea activităţii manageriale sau încetarea contractului, dacă rezultatul evaluării va fi nesatisfăcător. Deocamdată, se stabileşte termenul până la care se verifică raportul. Acesta va fi analizat de trei părţi, respectiv un reprezentant al Ministerului Culturii şi doi specialişti, plus managerul în cauză, desigur. Deci, trebuie să stabilim data la care se face evaluarea la lucrrarea scrisă şi cea de la proba de interviu", a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Amintim că numele lui Beatrice Rancea, dar şi a altor 10 persoane, majoritatea angajaţi ai ONRI, apare într-un dosar instrumentat de DIICOT Iaşi şi al cărui prejudiciu este estimat la 5 milioane de lei. Potrivit DIICOT, gruparea condusă de Beatrice Rancea ar fi plătit servicii şi produse fictive, iar banii veniţi de la Ministerul Culturii sub formă de subvenţie ar fi fost folosiţi în interes personal. "Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte, a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile", se arată în comunicatul DIICOT.

Comentarii