Raport: Rusia şi China încearcă să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID

joi, 29 aprilie 2021, 15:45
3 MIN
 Raport: Rusia şi China încearcă să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID

Presa din Rusia şi China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, potrivit UE.

Presa din Rusia şi China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, menite să divizeze Occidentul. Informaţia apare într-un un raport al Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta, presa de stat din cele două ţări a promovat ştiri false în mai multe limbi, accentuând preocupările privind siguranţa vaccinurilor, făcând legături nedovedite între vaccin şi decese în Europa şi promovând vaccinurile ruseşti şi chinezeşti ca fiind superioare, potrivit raportului.

Kremlinul şi Beijingul neagă acuzaţiile de dezinformare ale UE, în condiţiile în care blocul european încearcă să colaboreze cu Google, Facebook , Twitter şi Microsoft pentru a limita răspândirea ştirilor false.

„Diplomaţia vaccinului” promovată de ruşi şi chinezi „este combinată cu eforturi de dezinformare şi manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată raportul european.

„Atât Rusia, cât şi China folosesc presa controlată de stat, reţele de publicaţii apropiate şi reţelele sociale, inclusiv conturile oficiale diplomatice de pe reţelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, se arată în raport.

UE şi NATO acuză în mod regulat Rusia de acţiuni ascunse, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele privind furnizarea vaccinurilor AstraZeneca, precum şi efectele secundare foarte rare ale vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost exploatate în aceste campanii de dezinformare, se arată în raport.

„Atât canalele oficiale chineze, cât şi mass-media pro-Kremlin au amplificat conţinutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând şi senzaţionalizând relatările din presa internaţională şi asociind unele decese cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania şi în alte ţări”, se arată în document.

Rusia neagă că ar folosi astfel de tactici, iar preşedintele Vladimir Putin a acuzat „duşmanii” ţării că au vizat Rusia prin răspândirea de ştiri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformări cu privire la pandemia de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

Deşi UE nu şi-a vaccinat cei 450 de milioane de cetăţeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membru al blocului comunitar, campaniille de vaccinare prind acum viteză.

Dar presa rusă a relatat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie” de „haosul vaccinului care cuprinde UE”. Astfel de abordări indică un efort de a semăna divizare în blocul comunitar, arată raportul european.

În raport, UE mai spune că, de pe contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V, Rusia a încercat să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Pe de altă parte, China şi-a promovat vaccinurile drept „un bun public global” şi „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru ţările în curs de dezvoltare şi, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”, a se arată în raport. Aceasta,în condiţiile în care ţările din Balcanii de Vest sunt văzute ca posibili viitori membri ai UE.

 

Comentarii