Reportaj în câteva sate din judeţ: Ieşenii aşteaptă pesta porcină cu cuţitul în mână!

luni, 10 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Reportaj în câteva sate din judeţ: Ieşenii aşteaptă pesta porcină cu cuţitul în mână!

Oamenii nu sunt panicaţi: unii consideră că boala este o „făcătură“, alţii că „Brăila e departe“. Dar sunt gata să-şi umple afumătorile. „Dacă totuşi ajunge, facem cârnaţii şi afumăm şunca de pe acum! Suntem pregătiţi şi în caz că se confirmă şi la noi, acţionăm“, spune un sătean.

Gospodarii de la noi din judeţ mărturisesc că încă nu şi-au taiat porcii şi că speră ca pesta să nu ajungă până la ei. Ba mai mult, sunt revoltaţi de măsurile care se iau la nivel de Guvern şi de faptul că în ultimii ani au fost prea multe molime peste animalele din curţile lor. După gripa aviară vine pesta porcină africană, iar în mintea unora, toate acestea sună a conspiraţie. Am luat pulsul în satele de pe drumul Iaşi – Movileni – Forăşti – Gropniţa, unde mare ne-a fost mirarea să aflăm că lumea nu prea mai creşte porci în bătătură. Abia la patru-cinci case găseşti o familie care să aibă şi un godac în coteţ.

Oamenii încă nu sunt panicaţi de faptul că odată pusă carantina pe judeţ, cei de la Direcţia de Sănătate Veterinară vor intra în curţile lor şi le vor lua animalele. „Încă nu ştiu ce voi face, aştept să văd ce se întâmplă, dacă trece pesta de Vaslui şi ajunge la graniţa cu judeţul Iaşi, atunci mă aliniez şi eu la ce face restul lumii. Şi medicul veterinar de la noi din comună are porc, o să-l întreb, dacă îl taie el, tai şi eu. Oricum, eu personal cred că pesta porcină africană e o făcătură. Mă înţelegeţi? Acum importăm toată carnea din Ungaria, dar un­gurii nu sunt departe de noi! Avem graniţă comună, nu e niciun gard între noi şi ei nu au pestă, la noi de ce este? Nu vi se pare că ceva nu este în regulă? Că cineva a vrut intenţionat să ne radă porcii din gospodării? Nu suntem mulţi care creştem porci la ţară, dar pe lângă noi mai trăiesc şi cei de la oraş„, spune morarul din satul Forăşti, care creşte porci pentru propriul consum. În unul din magazinele din sat am găsit şi o bunică care spune că ea îşi taie porcul de Crăciun, şi cu asta basta. „Mai am în ladă carne de la Crăciunul trecut, trebuie să o termin pe asta. Ce să fac, să tai porcul din septembrie? Şi de Crăciun ce fac? Vreau să îl tai atunci că vin copiii din Spania, nepoţii, şi să le dau şi lor. Dacă or să vină să ia din curţi, o să-l tai, ce să fac?“, spune bătrâna resemnată.

În Gropniţa, primarul spune că nimeni din comună nu şi-a tăiat porcul în această perioadă. „Am mers zilele acestea prin sate pentru că organizăm zilele comunei, şi vă spun că oamenii nu sunt panicaţi, nu ştiu pe nimeni care să-şi fi tăiat porcul. Nici nu avem crescători mari de porci în zonă, sunt doar localnici care cresc în gospodărie pentru propriul consum. Şi nu sunt mulţi“, spune Ionel Oneagă, primarul comunei Gropniţa. Nici cei cu purcele care trebuie să fete nu sunt prea îngrijoraţi. „Brăila e departe, nu cred că o să ajungă până la noi! Am văzut la televizor ce se întâmplă, dar dacă totuşi ajunge, facem cârnaţii şi afumăm şunca de pe acum! Suntem pregătiţi şi în caz că se confirmă şi la noi, acţionăm“, spune un alt sătean, oprit din drum.

Alţii spun că, dacă au trecut cu bine peste gripa aviară, vor trece şi peste pesta porcină. Cert este că în lanţurile din su­per­marketuri precum Lidl, Carre­four sau Kaufland abia mai găseşti carne de porc pe eticheta căruia să scrie „produs în România“. În momentul actual, 90% din carnea de pe piaţă este importată din Ungaria.

 

Comentarii