De Business

Punem punctul pe știi

Resurse utile pentru educație financiară – de unde ne putem informa corect? (P)

sâmbătă, 19 martie 2022, 15:13
4 MIN
 Resurse utile pentru educație financiară – de unde ne putem informa corect? (P)

Educația financiară a fost un subiect tabu în societate până în urmă cu câțiva ani. Școala nu are o curriculă care acoperă acest domeniu, iar informațiile oferite de părinți sunt, de cele mai multe ori, absente sau insuficiente.

Educația financiară a fost un subiect tabu în societate până în urmă cu câțiva ani. Școala nu are o curriculă care acoperă acest domeniu, iar informațiile oferite de părinți sunt, de cele mai multe ori, absente sau insuficiente. Aceste lacune în domeniul gestionării finanțelor personale au apărut atât din cauza greutăților financiare prin care cetățenii din România au trecut în ultimul secol, dar și din pricina cutumelor culturale care blamează discuțiile despre subiecte care țin de aspectele intime ale vieții personale. 

Din fericire, odată cu extinderea accesului la Internet și a creșterii interesului către finanțe și economie, avem cu toții acces la o infinitate de resurse educative gratuite. Acestea ne permit dobândirea unor cunoștințe pertinente în domeniul finanțelor personale într-un timp foarte scurt. Cele mai la îndemână resurse care ne permit îmbogățirea cunoștințelor în domeniul financiar sunt următoarele:

  • Blogurile cu sfaturi financiare

Blogul a fost prima resursă prin intermediul căreia orice cetățean poate împărtăși celor interesați cunoștințele lui într-un anumit domeniu. Astfel, în acest moment există sute de mii de bloguri deținute și operate de profesioniști în domeniul finanțelor personale de unde puteți învăța ușor toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă gestiona cu succes acest aspect al vieții. Un astfel de exemplu este blogul Finbino, o sursă de educație financiară unde puteți găsi articole scrise de specialiști pe diverse teme din domeniul finanțelor personale.

Crearea unui buget, utilizarea cu cap a unui credit rapid, deschiderea unei afaceri sau înființarea unor surse de venit pasiv, toate acestea sunt informații de finețe care, odată înțelese, vă pot duce la un nivel de prosperitate financiară ridicat cu eforturi minime.

  • Canalele de Youtube cu sfaturi despre finanțe personale și investiții

Dacă nu aveți răbdare sau timp pentru a citi periodic blogurile de specialitate, există sute de canale de Youtube în toate limbile unde profesioniști din domeniul finanțelor personale publică periodic video-uri cu informații utile din acest domeniu.

Scopul lor este să educe publicul larg, deci filmulețele conțin un limbaj ușor de înțeles pentru toată lumea și sunt structurate în așa fel încât informația să fie înțeleasă și însușită de oricine, indiferent de nivelul de cunoștințe în domeniul economic.

Au apus de mult vremurile în care cei pasionați de domeniul financiar citeau sute de cărți pentru a înțelege un concept, acum puteți deveni chiar și dumneavoastră foarte pricepuți în gestionarea finanțelor personale ascultând alți specialiști în timp ce gătiți, conduceți sau doar vă odihniți ochii.

  • Workshop-uri și cursuri online

Toți specialiștii în finanțe personale au nu doar un blog, un canal de Youtube și o carte publicată, ci organizează și cursuri sau workshop-uri online. Mare parte dintre acestea sunt gratuite și pot fi accesate de cetățeni pasionați din întreaga lume. De asemenea, la un workshop puteți pune întrebări și puteți discuta problemele întâmpinate alături de ceilalți participanți.

Mai mult, apelați la site-urile tip Coursera sau Udemy pentru a accesa cursuri gratuite de economie și finanțe organizate de cele mai mari universități ale lumii. Astfel, puteți obține un certificat oficial de absolvire a unui curs din domeniul financiar de la Universitatea Harvard sau Yale de pe computerul propriu, în regim online, în ritmul propriu de învățare și din confortul propriei locuințe.

  • Social Media

În ultimii ani au apărut foarte multe pagini de social media care fac postări succinte, schematice cu informații importante despre gestionarea finanțelor personale. De cele mai multe ori sursele acestor postări sunt cărțile de specialitate. Indiferent dacă preferați să utilizați Facebook, Instagram, Tik Tok sau alte platforme, urmăriți cu atenție paginile care au ca scop educare publicului larg în domeniul financiar. Aproape întotdeauna informațiile oferite sunt de calitate și vă oferă posibilitatea de a învăța ceva nou în doar câteva secunde.

Mai mult, pe social media puteți urmări influencerii preferați din domeniul finanțelor personale pentru a fi la curent cu orice activitate gratuită pe care aceștia o desfășoară în viitorul apropiat (cursuri, workshop-uri, alte resurse utile etc.)

Niciodată în întreaga istorie nu a fost mai ușor să accesați informații de calitate de la profesioniști în domeniul economic. Până la urmă, orice om dorește să atingă un nivel cât mai ridicat de prosperitate financiară. Chiar dacă nu aveți încă un bagaj mare de cunoștințe, voința, perseverența și curiozitatea sunt suficiente pentru a ajunge rapid la rezultate spectaculoase. Cine știe, poate veți ajunge chiar dumneavoastră un expert în finanțe personale care dă sfaturi online celor interesați!

 

 

Comentarii