Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Pui cu ciuperci, sos de bere neagră şi legume

joi, 08 martie 2018, 10:45
3 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Pui cu ciuperci,  sos de bere neagră şi legume

O reţetă excelentă, pe care o recomand oricui vrea să vadă cam ce lucruri bune face berea turnată prin cratiţele oamenilor. E niţel mai migăloasă, recunosc, dar vă promit cu mâna pe inimă că merită efortul, fiindcă rezultatele sunt absolut delectabile. Şi cu asta basta, hai mai bine în bucătărie, că avem destule de povestit pe ziua de azi.

Mai întâi aprovizionarea: cam 1 kg carne de pui (preferabil orătania întreaga, să avem carne felurită la dispoziţie, dar o să meargă şi numai din pulpe, să zicem), 300 g ciuperci, 100 g costiţă afumată, 2 cepe mari, 1 căpăţână de usturoi (sau după gust), 1 morcov mare, 1 ţelină mică, 2 fire groase de praz, 1 sticlă de bere brună (nu-i bine să fie din cea prea amară ori prea dulce), pătrunjel, ulei, sare şi piper.

Încingeţi puţin ulei într-o tigaie cu fundul gros. Puneţi la călit mai întâi costiţa, tăiată julienne, adăugaţi 1 ceapă şi jumătate din cantitatea de usturoi (ambele legume, fireşte, curăţate şi tocate). Când încep să se înmoaie, adăugaţi şi ciupercile, cu toaleta făcută, tăiate sau nu, în funcţie de dimensiuni. Săraţi, piperaţi, puneţi capacul şi lăsaţi să se înăbuşe până scade zeama ciupercilor.

În ce priveşte carnea, aveţi două variante: ori o puneţi crudă în tigaie, ori o prăjiţi uşor înainte, pe toate părţile. Paradoxal sau nu, vă recomand a doua variantă, cu condiţia să scurgeţi foarte bine grăsimea topită care s-a prelins din pasăre.Fiindcă, asta e, a ajuns carnea de pasăre mai grasă decât porcul! Şi sigur că aţi putea s-o jupuiţi de piele, scăpând astfel şi de grăsime, dar parcă ar fi păcat.

În fine, încingeţi puţin ulei în cratiţa mare în care va avea loc uniunea finală. Căliţi mai întâi legumele rămase, adică morcovul, ţelina, prazul (numai partea albă şi cea verde deschis), ceapa rămasă şi restul de usturoi, toate curăţate, spălate şi tocate. Săraţi, amestecaţi şi lăsaţi-le să se înmoaie. Adăugaţi carnea, rumeniţi-o puţin (dacă n-aţi făcut-o separat) turnaţi berea (cu grijă, că face spumă) şi puneţi capacul. Cu 5-10 minute înainte de a fi gata carnea, adăugaţi şi ciupercile cu costiţă, profitând de moment pentru a face şi reglajul de sare plus piper. Şi nu strică deloc (mai ales dacă zeama a rămas niţel cam lungă) s-o trimiteţi la final să fiarbă, scadă & rumenească la cuptor.

Variante? Păi mai întâi m-aş gândi s-o dau oleacă mai pe franţuzeşte, adică să elimin ceapa dintre ciuperci şi s-o înlocuiesc cu vreo 200 g cepe mici (arpagic), înăbuşite separat şi puse în cratiţă tot spre final. După cum carnea poate fi, desigur, de alta pasăre sau chiar de porc sau vită. Iar dacă berea n-o fi brună, ci blondă, n-am să mă supăr foarte tare, am s-o iau ca pe o chestie de gust (mai ales dacă un bărbat e cel care găteşte!).

Ca garnitură, orezul a fost prima mea opţiune, dar şi un piure de cartofi ar fi cu siguranţă nimerit. Iar dacă va poposi pe o masă mai simandicoasă, v-aş recomanda să luaţi în calcul şi alte piureuri: ţelină, conopidă, morcovi, mere ori mai ştiu eu ce.

Cayega Arneis 2016, Tenuta Carretta

Arneis este un strugure piemontez, mai degrabă necunoscut pe la noi. Originar din regiunea Roero, acest soi nu este din cale-afară de expresiv, dar are o prospeţime şi o vivacitate cu care poate să pună la pământ multe alte vinuri cu pretenţii din zonă. Culoarea este galben pai, cu irizaţii verzui, iar nasul este discret, cu mere verzi şi senzaţii ierboase.

Corpul vinului este construit cu ajutorul unei acidităţi excepţionale şi a alcoolului perfect integrat. Gustul este liniar, cu un atac hotărât, ce aduce senzaţii intense de lime şi grapefruit. Postgustul este scurt, lăsând pe bolta palatină impresii amărui, elegante. Un vin foarte nimerit pentru un pui cu ciuperci, sos de bere neagră şi legume. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii