Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Urdă cu ardei gras

joi, 18 iulie 2019, 14:30
2 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Urdă cu ardei gras

Un aperitiv foarte aspectuos şi simplu de făcut, care dă o splendida pată de culoare pe orice masă, oricât de festivă ar fi ea. Unde mai pui că e şi deosebită, că poate vă veţi fi saturat de clasica mixtura urdă plus mărar (dar dacă vă place, eliminaţi repede cimbrul şi busuiocul şi astfel obţineţi o reţetă de-a dreptul românească. Încă o lovitura dată imperialismului!). Ieftin, bun şi spectaculos, ce altceva vă mai puteţi dori?

Pentru 6-8 persoane vă trebuie:  5 ardei graşi roşii, 1 kg de urdă, 1 crenguţă de cimbru, 1 fir de busuioc, 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri de unt. Coaceţi ardeii, curăţaţi-i şi lăsaţi-i să se scurgă bine. Puteţi să-i lăsaţi şi o noapte întreagă într-o strecurătoare, dar care să nu fie de metal. (Păcat de zeama lor minunata, dar asta e. Eventual o puteţi amesteca într-o vinegreta cu usturoi, cu care veţi condimenta o salata de roşii şi castraveţi. O idee buna, nu?).

Amestecaţi urda cu untul moale, adăugaţi apoi verdeaţă tocată. Tăiaţi ardeii felii şi aşezaţi-i într-o forma de savarină (cu gaură la mijloc). Puneţi deasupra lor urda şi băgaţi vasul la frigider, unde trebuie să stea câteva ore.

Scoateţi apoi din formă cu grija, aşezaţi preparatul pe un platou, garnisiţi mijlocul după plac (cu măsline negre fără sâmburi, măsline verzi umplute cu ardei gras, cubuleţe de castravete etc.) Şi serviţi cu pâine prăjită.

Dr. L Riesling Dry 2017, Loosen Bros

Un Riesling de Rin de pe valea Moselei, cu alte cuvinte, “de la mama lui”. Vinul etalează cu succes câteva atribute pentru care această regiune viticolă este celebră: frumoasele note aromatice ale soiului, o aciditatea intensă caracteristică terroirului şi un nivel foarte discret al alcoolului (11.5%!). Culoarea este galben auriu, strălucitor, iar nasul, delicat, aduce peltea de gutui, flori albe şi aluzii minerale specifice Rieslingului. Corpul vinului este musculos, aidoma unui balerin “bine lucrat”.

Gustul vine cu piersici, mere coapte şi senzaţii citrice, la care se adaugă impresii ierboase, puţin condimentate. Chiar dacă poartă atributul “Dry”, vinul are un rest de zahăr (şi încă nu unul mic: 10 grame/litru), perfect compensat, însă, de aciditatea vibrantă. |sta-i farmecul indiscutabil al acestui Riesling de Mosel: impresia generală de vin sec, proaspăt şi “crocant”. În concluzie, în categoria lui de preţ, avem de-a face cu un demn ambasador al Rieslingurilor nemţeşti, căruia îi mai lipseşte de pe etichetă doar urarea “Welcome to the Mosel!”.

Comentarii