Retrogradaţi în ambele campionate

vineri, 21 mai 2021, 01:43
3 MIN
 Retrogradaţi în ambele campionate

 

Poli a ocupat ultima poziţie în sezonul regulat şi penultima dacă luăm în calcul doar play-out-ul.Iaşi nu numai că a ratat posibilitatea redresării în faza a doua, unde a avut multe atuuri, dar s-a şi îngropat şi mai tare faţă de prima parte

Politehnica Iaşi a retrogradat din Liga I de fotbal după un parcurs ruşinos în ediţia 2020-2021. Poli nu a demonstrat în niciuna dintre cele două faze ale campionatului că merita să rămână în elită, parcursul din play-out fiind decisiv în ruperea mariajului cu elita fotbalului românesc. Iaşul a încheiat sezonul regulat pe ultimul loc, însă cu speranţe reale de a evita retrogradarea. Politehnica a intrat în play-out la un singur punct de baraj şi la trei de menţinerea directă în elită.

Din nefericire pentru microbiştii ieşeni, comportarea în faza a doua a campionatului a fost mult sub aşteptări şi a fost determinantă în retrogradarea Politehnicii. Astfel, dacă în deplasare Poli a înregistrat câteva rezultate bune, victorii la Arad şi Giurgiu, remiză la Piteşti, în afara eşecurilor de la Târgovişte şi Mediaş, modul în care echipa antrenată de Nicolo Napoli a jucat acasă a fost dezastruos. Fără a obţine vreun punct în cele patru meciuri derulate în Copou, în care a înscris un singur gol şi a primit şapte (!!!), Politehnica s-a clasat tot pe un loc retrogradabil şi în faza a doua a campionatului. Rămasă cu doar cele şapte puncte aduse din deplasare, cu cel mai slab golaveraj dintre echipele din play-out (7-15), Iaşi s-a clasat pe penultima poziţie în ierarhia alcătuită doar pe baza rezultatelor din faza a doua, trupa lui Napoli depăşind doar Astra Giurgiu. Astfel, Politehnica a coborât şi mai mult faţă de sezonul regulat şi a încheiat campionatul la şase puncte de baraj şi 11 de salvare, mult sub prima parte a sezonului.

Frustrarea este şi mai mare dacă luăm în calcul mai multe argumente. În primul rând, calitatea adversarilor întâlniţi în play-out, extrem de modestă. Mai mult, trei dintre cele patru echipe care s-au impus în Copou sunt tocmai cele de deasupra liniei retrogradării directe, FC Hermannstadt, FC Voluntari, care merg la baraj, şi Dinamo Bucureşti, cealaltă câştigătoare la Iaşi, Viitorul Constanţa, având emoţii până la final. Apoi, fotbaliştii Politehnicii erau omogenizaţi şi ajunseseră la un nivel optim de pregătire după ce în iarnă au fost aduşi destui jucători, mulţi fără meciuri în picioare de luni bune. Nu în ultimul rând, dacă în tur nu s-a plătit niciun salariu la Poli, la intrarea în play-out erau mulţi jucători cu o singură retribuţie restantă, în condiţiile în care la alte echipe abia se stingea anul 2020.

Rezultatele din play-out sunt însă consecinţa firească a climatului plin de amatorism din Copou, unde Consiliul Director a preluat puterea şi a comis numeroase greşeli grave, amintite la timpul lor, preşedintele Ciprian Paraschiv a fost prezent doar cu numele, antrenorul Nicolo Napoli şi-a confirmat limitele, gafând pe bandă rulantă pe multiple planuri (gestionarea vestiarului şi a relaţiei cu suporterii, limbaj, pregătire, formule de joc, schimbări etc.), iar jucătorii nu s-au mai omorât cu firea.

Din nefericire, planurile de reconstrucţie a fotbalului ieşean întârzie să fie puse în practică. Conform unor surse, abia săptămâna viitoare va fi luată o decizie legată de viitorul Politehnicii.

 

Comentarii