Rezultate bune pentru elevi la simularea Evaluării Naţionale: au promovat 63% dintre candidaţi

luni, 19 aprilie 2021, 01:50
3 MIN
 Rezultate bune pentru elevi la simularea Evaluării Naţionale: au promovat 63% dintre candidaţi

Elevii ieşeni au obţinut rezultate foarte bune la examenul de Evaluare Naţională, cel puţin asta arată datele centralizate şi comunicate public de către Inspectoratul Şcolar Judeţean din Iaşi.

În mod concret, au promovat examenul 63% dintre candidaţi în contextul în care la simulările din anii trecuţi procentul a fost mult mai mic: 51.38% în 2019, 46.35% în 2018 şi 30.34% în 2017.

Anul trecut nu a avut loc simularea fiindcă a fost declarată stare de urgenţă la nivel naţional. Examenul s-a desfăşurat în perioada 29-30 martie 2021, în toate cele 171 de unităţi şcolare cu elevi în clasa a VIII-a.

„La nivelul judeţului Iaşi, sunt şcolarizaţi în anul şcolar 2020-2021 un număr de 6864 de elevi de clasa a VIII-a ce pot susţine Evaluarea Naţională. O singură unitate de învăţământ, Şcoala Gimnazială Rădeni, comuna Roşcani, aflată în carantină la data desfăşurării simulării, cu un număr de 19 elevi de clasa a VIII-a, va susţine o altă sesiune de simulare, până la data de 15 mai 2021”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Prezenţa a fost mult mai mare anul acesta faţă de anii anteriori, la Iaşi fiind prezenţi 93,34% din totalul celor care aveau dreptul de a susţine simularea examinării. La nivel naţional a fost o prezenţă de 90,54%.

Diferenţe uriaşe între rural şi urban

Elementul de noutate a examinării din acest an a ţinut de structura subiectelor, ele fiind organizate într-o broşură de 10 pagini, cu redactarea răspunsurilor în spaţiile aferentei fiecărei cerinţe în parte.

Practic, spun reprezentanţii ISJ Iaşi, absolvenţii din acest an sunt primii care au intrat în învăţământul primar începând cu clasa pregătitoare şi care au urmat cursurile învăţământului primar şi gimnazial după noile programe şcolare, completate şi de prezenţa manualelor digitale.

Există însă o diferenţă uriaşă între pregătirea elevilor din mediul urban cu cea a elevilor din mediul rural. Cifrele centralizate de ISJ Iaşi arată că au luat mai mult de nota 5.00 în Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei un total de 83,31% dintre candidaţi, în timp ce în tot mediul rural procentul nu a trecut de jumătate, fiind de 44,58%.

„În conformitate cu prevederile procedurii privind organizarea şi desfăşurarea simulării probelor scrise ale examenului de Evaluare Naţională, rezultatele nu sunt publice, nu pot fi contestate şi au fost comunicate direct elevilor la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de provenienţă. Aceste rezultate urmează să fie analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral. Notele obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională 2021 nu se trec în catalog, exceptând situaţiile în care elevii sau părinţii solicită în scris acest lucru”, au mai transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Conform acestora, aproape 72% dintre elevii claselor a VIII-a au obţinut note de peste 4 la proba scrisă de limba şi literatura română, în timp ce la matematică procentul a fost de 57,19%. Cele mai multe note de zece au fost înregistrate însă la matematică – 79, în timp ce la limba şi literatura română au fost doar 4. Evaluarea Naţională de anul acesta este programată a avea loc pe datele de 22 şi 24 iunie.

Comentarii