Rolul serviciilor SEO in materie de continut. Ce vizeaza acestea? (P)

marți, 10 ianuarie 2023, 18:44
3 MIN
 Rolul serviciilor SEO in materie de continut. Ce vizeaza acestea? (P)

Procesul de optimizare a site-urilor pentru motoarele de cautare – cunoscut, in limba engleza, drept Search Engine Optimization sau, pe scurt, exprimat prin acronimul SEO – se realizeaza, in principiu, urmand doua traiectorii:

– optimizarea tehnica (presupune ca site-ul sa fie functional din punctul de vedere al accesarii si navigarii, fara ca utilizatorul sa intampine diverse probleme, erori s.a.m.d.);

– optimizarea continutului generat (postat atat pe site-ul beneficiar, cat si pe site-urile partenere).

Dintre cele doua tipuri de optimizari, putem spune ca optimizarea continutului scris reprezinta chintesenta serviciilor SEO. In acest sens, la randul sau, optimizarea continutului poate fi de doua feluri:

– optimizare on-page (prezentare home page, descrieri de categorie, descrieri de produs, meta tag-uri, articole de blog);

– optimizare off-page (comunicate de presa si advertoriale asociate strategiei de link building).

Intrucat optimizarea pentru motoarele de cautare a site-urilor (magazine online sau pagini web de prezentare a activitatii si ofertelor comerciale specifice firmelor si companiilor ce activeaza in sectorul de servicii) se realizeaza preponderent prin continut scris, conceput eminamente strategic, se considera ca, in SEO, content is king.

Astfel, orice pachet de servicii SEO trebuie sa includa, in primul rand, servicii de copywriting. Serviciile de redactare a continutului specific presupun realizarea de texte care sa targeteze cuvinte cheie si expresii de cautare relevante pentru site-ul in cauza (n.r. specificul business-ului).

Spre exemplu, site-ul unui magazin ce comercializeaza online produse electrocasnice va beneficia de continut scris care va „urmari” expresii precum: cuptor microunde, storcator fructe, aspirator etc., in functie de oferta disponibila. Acestea reprezinta cuvinte cheie punctuale, atribuite categoriilor aferente ce se regasesc pe site. In schimb, expresiile precum „produse electrocasnice”, „aparate electrocasnice” sau, simplu, „electrocasnice” reprezinta cuvintele cheie generale, de baza pentru business-ul respectiv.

Asadar, serviciile de optimizare SEO urmaresc ca, prin continutul creat si promovat, sa indice motoarelor de cautare (in special, Google) care este specificul fiecarui site in parte. Astfel, in urma unei cautari initiate de catre utilizatorul de Internet, potential client pentru un brand sau altul, Google va returna rezultate cat mai relevante. Ulterior, internautul va accesa cel putin una dintre paginile web din cadrul topului afisat (SERPs), cu intentia de a achizitiona oferta care il intereseaza si il avantajeaza cel mai bine.

Cu alte cuvinte, prin intermediul continutului, serviciile SEO ii transmit lui Google ce rezultate de cautare (site-uri / pagini web) sa sugereze internautilor, in functie de interesele pe care acestia le manifesta virtual. Printr-un pachet de servicii SEO corect implementat, incluzand totodata si optimizarea tehnica precizata anterior, business-urile online devin mai vizibile in mediul digital, castiga brand awareness si sansa de a produce un profit mai mare.

In concluzie, SEO reprezinta o tehnica de e-marketing, de promovare a brandurilor pe Internet.

Revenind la „regele” serviciilor SEO, adica la aspectul continutului de tip Search Engine Optimization, acesta beneficiaza de un „tratament special”, de o atentie sporita, din partea specialistilor – a copywriterilor de nisa. Aceasta atentie are in vedere 3 detalii esentiale:

  • Tipul continutului. Cat de relevanta / utila este informatia pentru utilizator, privind raportul dintre cerere si oferta?
  • Calitatea continutului. Pentru a inspira incredere, brandurile trebuie sa transmita mesaje impecabile din punct de vedere gramatical si al tehnoredactarii. In plus, content-ul trebuie sa fie unic, original.
  • Actualizarea continutului. In SEO, continutul poate fi deseori… perisabil. De aceea, site-urile cu un continut actualizat la zi au mai multe sanse de a fi returnate in urma unei cautari Google!

 

 

Comentarii