Românii din Italia sunt în pericol să fie trimişi acasă?

marți, 27 septembrie 2022, 19:10
2 MIN
 Românii din Italia sunt în pericol să fie trimişi acasă?

Victoria în alegerile parlamentare a coaliţiei de dreapta conduse de Giorgia Meloni va avea consecinţe asupra vieţii românilor din Italia. Migraţia legală va fi atent monitorizată, ceea ce înseamnă este posibil să apară unele dificultăţi. Piaţa muncii din Italia este puternic dependentă de imigraţie, în special în ceea ce priveşte locurile de muncă slab calificate din agricultură, construcţii, ajutor la domiciliu sau industria ospitalităţii (restaurante, hoteluri etc.)

Peste 10% din forţa de muncă din Peninsulă este reprezentată de cei 2,5 milioane de imigranţi legali. Dintre aceştia, puţin sub un milion sunt români.

Comunitatea românească din Italia scade constant şi a ajuns sub 1 milion de persoane. Salariile insuficiente pentru a acoperi costurile traiaului zilnic, în condiţiile scumpirilor în lanţ provocate de criza energetică, îi determină pe conaţionalii noştri să plece în Germania, Anglia sau Olanda, care caută muncitorii sezonieri în agricultură, şoferi ori muncitori în contrucţii. Autorităţile de la Roma spun că, laolaltă cu muncitorii români, pleacă inclusiv tinerii italieni.

Datale oficiale arată că, înainte de criza sanitară, lucrau în Italia 1,2 milioane de români.

„În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a şi pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiale, de la 1000, 1200 maxim. Ca să înţelegeţi, pastele le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum au ajuns la 1,40. Aproape s-a dublat preţul. Şi la carne a crescut cu 10-15 la sută", declară Radu Nicolae, reprezentantul unei asociaţii de români din Italia.

În Germania, de exemplu, potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale, iar 200.000 sunt sezonieri. Pe platformele româneşti de recrutare sunt disponibile foarte multe locuri de muncă în Occident. Firme care activează în construcţii, transporturi, producţie, sănătate, inginerie şi IT caută oameni. Iar salariile pot să ajungă în medie la 2500 de euro.

Cititi mai multe pe newsweek.ro

 

 

Comentarii