Românii pot pleca la Istanbul sau Sofia cu trenul, din Gara de Nord. Cât costă biletele și câte locuri sunt disponibile

marți, 13 iunie 2023, 20:23
3 MIN
 Românii pot pleca la Istanbul sau Sofia cu trenul, din Gara de Nord. Cât costă biletele și câte locuri sunt disponibile

Dacă vreți să plecați în Turcia în vacanță, în această vară, puteți ajunge și cu trenul. Zilnic, din Gara de Nord, sunt curse București – Istanbul sau în Bulgaria la Sofia.

Trebuie să aveți răbdare, pentru că o călătorie până la turci poate dura și 20 de ore. Cu autocarul sau cu mașina personală faceți aproape jumătate, însă cel mai rapid mijloc de transport rămâne avionul. Este adevărat că și prețurile sunt mai mari.

De dimineața, la peronul 2 din Gara de Nord, cotrolorii verificau biletele de călătorie ale turiștilor. Sunt puse la dispoziție 40 de locuri la clasa I până la gara Halkali, la aproape 20 de kilometri de Istanbul, însă doar șase pasageri au plecat din Capitală.

Pasager străin: „Acum am luat trenul spre Istanbul. Sunt în vacanță. Îmi place să călătoresc cu trenul, voi petrece mai mult timp până ajung acolo, dar este relaxant, o să dorm, este cea mai mare cursă pe care o fac”.

În schimb, un grup se oprește la Sofia. Turiștii au în plan să viziteze cât mai multe capitale europene. Trenul pune la dispoziție 150 de locuri până în capitala vecină. La prima cursa s-au vândut doar 12 bilete.

Conform programului, trenul pleacă la ora 10:50 din București, iar prima oprire este la Videle. După trecerea frontierei, garnitura se oprește în mai multe puncte de pe teritoriul bulgar, apoi în stația Gorna Oreahovița se împarte în cele trei direcții. O garnitura merge la Varna, a doua la Sofia, iar ultima la Istanbul. Toate garniturile sunt atașate la trenurile în circulație.

Rădoi Mitică, șef de tren: „Vagonul românesc merge la Varna, iar al doilea la Sofia. Momentan, majoritatea sunt străini, ce am văzut, spanioli, filandezi, englezi, francezi, fac turul. Au fost câțiva români, e o săptămână de când circulă în acest segment”.

Un bilet București Nord – Halkali, la vagonul cușetă, clasa I, costă 54,3 euro. Sunt peste 800 de kilometri, iar până la destinația finală, trenul oprește în aproximativ 30 de stații. Așa că, o călătorie poate să dureze și 20 de ore: începe la ora 10:50 de minute și se termină a doua zi, de dimineață. Duratele sunt mai mici pentru Bulgaria unde, în funcție de destinație, trenul ajunge după zece ore. Un bilet de la Bucureşti la Varna la clasa a 2-a costă 29,3 euro, iar până la Sofia 30,9 euro.

Cu autocarul sau cu mașina personală, drumul București – Istanbul poate dura aproximativ nouă ore, cea mai rapidă variantă, dar fără să luăm în calcul opririle la punctele de trecere a frontierei. La un consum mediu de șapte litri pe suta de kilometri, combustibilul costă în jur de 600 de lei. În schimb, dacă veți călători cu avionul, zborul durează o oră și un sfert, însă biletele încep de la 800 de lei. Pentru o vacanță în Bulgaria, la Varna, cu mașina personală, aveți de parcurs în aproximativ patru ore, 280 de kilometri. În acest caz, combustibulul ajunge la 300 de lei.

Mai mult, pe Pro TV

Comentarii