De Business

Punem punctul pe știi

Salariaţii din comerţ sunt mai productivi faţă de cei din industrie

duminică, 11 februarie 2024, 20:59
1 MIN
 Salariaţii din comerţ sunt mai productivi faţă de cei din industrie

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică din Ancheta structurală a întreprinderilor cu activitate în industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă, activitatea de comerţ continuă să fie cea mai profitabilă din punct de vedere al productivităţii măsurată ca Valore Adăugată Brută (VAB) pe salariat cu 166.629 lei/salariat. Faţă de media la nivel de economie naţională, productivitatea în activitatea comercială este cu 14% mai ridicată.

Datele sunt agregate pentru întreg anul 2022. Următoarea în ordine vine industria, cu o productivitate de 156.816 lei per salariat, cu 7% peste media naţională, urmată de serviciile de piaţă (134613 lei/salariat, respectiv -8%).

Explicaţia pentru situarea sub medie a serviciilor este dată şi de faptul că în sectorul serviciilor activează cei mai mulţi salariaţi (1,56 milioane de salariaţi dintr-un total de 4,12 milioane).

Construcţiile încheie clasamentul, cu doar 75.017 lei/salariat cu 17% mai puţin faţă de medie. Evoluţia din ultimii ani a productivităţii în industrie, a fost influenţată de pandemie care a avut vârful în 2020, caracterizat de contracţia producţiei şi preţuri foarte mici în ramura energetică pentru ca în 2022 să fie la apogeu criza energetică şi explozia preţurilor care a tras în sus indicatorii valorici. Astfel în 2022 productivitatea în ramura energetică a influenţat tot sectorul, ajungând ca productivitatea să urce cu 7% peste medie.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii