Şase moldoveni şi-un mit

joi, 01 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Şase moldoveni şi-un mit

Carevasăzică, bunăstarea se scurge în trepte, din antecameră în antecameră, plecând de la premier spre ministru şi secretar de stat, cu un scurt popas la şeful de CJ, pentru a se revarsa în cerneala din stiloul primarului. Cam aşa sună mitul nostru.

O trecere în revistă a miniştrilor care au populat guvernele României după 1990 dezvăluie un fapt cel puţin surprinzător. Cabinetul Dăncilă deţine recordul la numărul de miniştri de loc din Moldova. Pare incredibil, dar este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când regiunea a primit şase portofolii în Guvern. Cu precizarea că există câţiva miniştri care s-au perindat prin Guvernul Văcăroiu despre care Wikipedia nu ştie mare lucru. În orice caz, greu de crezut că fix ăia 3-4 or fi moldoveni. Asistăm aşadar la o premieră, şi nu doar una cantitativă. Justiţia, Educaţia, Transporturile şi Economia, ministere cheie în ierarhia puterii executive, vor fi conduse de reprezentanţi ai regiunii Nord-Est.

Iar veştile bune nu se opresc aici. Noul ministru al Transporturilor, băcăuanul Lucian Şova, a anunţat că autostrada Iaşi-Târgu Mureş este un proiect prioritar al mandatului. Şi asta nu de săptămâna trecută când a preluat protofoliul. Spre deosebire de alţi lideri PSD din oraşul lui Bacovia, Şova se declara şi anul trecut un susţinător “de principiu” al A8. Iar înainte de depunerea jurământului a supralicitat. Pe lângă Iaşi-Târgu Mureş, se va construi şi o autostradă Iaşi-Bucureşti. Ca bonus, „pentru că putem”, vorba colegului său, Codrin Ştefănescu. Deşi din Ardeal, noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că principala provocare a mandatului său va fi ridicarea celor trei spitale regionale, nominalizând expres unitatea de la Iaşi. Bogdan Cojocaru (Comunicaţii) şi Valentin Popa (Educaţie) vor “deturna” şi ei, fără doar şi poate, sume importante de bani publici către zonele natale. Dar mai în şoaptă, să n-audă Dragnea. Deşi, dacă ne gândim bine, Dragnea însuşi a anunţat, la 5 minute după ce l-a executat pe Tudose, că Iaşul va primi în dar o clădire nou nouţă pentru Operă. De fapt, pentru Filarmonică, au înţeles unii. Ba nu, pentru Operă, au zis alţii. (“Care e diferenţa?”, s-o fi întrebat Dragnea.) E pentru Operă, dar poate să stea şi Filarmonica acolo, a tăiat-o din scurt Varujan Vosganian. Şi aşa a rămas. La Iaşi se va construi un nou sediu pentru Operă, care să amintească urmaşilor despre “marea bătălie de la CEx”, în care răzeşii s-au strâns în jurul lui Dragnea şi mi l-au ciomăgit pe Tudose.

După 28 de ani, dacă nu mai mult, ne aflăm în situaţia de a confirma sau a distruge un mit. Cum că sărăcia Moldovei e rezultatul direct al centralismului şi al lipsei de influenţă politică la Bucureşti. Noi suntem frumoşi, inventivi şi harnici, dar sudiştii şi ardelenii ne sabotează. Sau: regiunea ar fi fost mai dezvoltată azi dacă ar fi fost reprezentată proporţional în structurile de putere ale statului. Ori: PIB-ul Moldovei ar fi fost net superior dacă ai noştri ar fi avut acces la “borcanul cu miere” – bugetul de stat. Carevasăzică, bunăstarea se scurge în trepte, din antecameră în antecameră, plecând de la premier spre ministru şi secretar de stat, cu un scurt popas la şeful de CJ, pentru a se revarsa în cerneala din stiloul primarului. Cam aşa sună mitul nostru. Şi până în 2020 – sau cât o rezista Cabinetul Dăncilă – vom avea indicii suficiente dacă merită să-l mai promovăm sau, din contră, să ne întrebăm dacă nu cumva fiecare comunitate locală doarme aşa cum îşi aşterne.

Comentarii