Scad cazurile de infecții respiratorii, dar sezonul încă nu s-a încheiat: încă un deces cauzat de gripă săptămâna trecută

joi, 09 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Scad cazurile de infecții respiratorii, dar sezonul încă nu s-a încheiat: încă un deces cauzat de gripă săptămâna trecută

Direcția de Sănătate Publică din Iași anunță o nouă săptămână cu o ușoară scădere a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute, fapt care arată o depășire a vârfului sezonului virozelor, cu formele mai complexe ale acestora. 

În mod concret, pentru săptămâna 27 februarie – 5 martie, ultima pentru care există date centralizate, au fost înregistrate 6.081 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 4,75% mai puțin decât săptămâna anterioară, când au fost 6.384.

Din acest total, 4.880 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.121 sunt pneumonii și 80 de cazuri sunt de gripă. Cazurile de gripă, la fel ca și celelalte afecțiuni, au fost identificate la aproape toate grupele de vârstă, însă au scăzut la jumătate față de ultima săptămână din februarie, când au fost 156.

Dintre cei 80 depistați cu gripă, 27 sunt internați în spital, primind asistență medicală de specialitate.

„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă, pneumonii și infecții respiratorii acute este la grupa de vârstă 15-49 ani. În intervalul de timp menționat, s-a înregistrat un deces ca urmare a infecției cu virus gripal A (grupa de vârstă peste 65 ani). De asemenea, în săptămâna 27.02 – 05.03.2023, au fost raportate 266 de internări, cu 5 mai multe față de săptămâna precedentă, reprezentând 4,37 % din numărul total de cazuri”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Campania de vaccinare antigripală încă mai înregistrează noi imunizări, deși recomandările specialiștilor sunt ca imunizarea să se producă în perioada septembrie – noiembrie, înaintea începerii sezonului gripal.

În ultima săptămână au mai fost 29 de ieșeni care s-au vaccinat antigripal, ducând numărul total la 77.204. De altfel, DSP Iași poate considera că a fost o campanie de succes, fiindcă Ministerul Sănătății a repartizat în total 77.645 de doze de vaccin și au fost folosite aproape toate. 

Comentarii