Scandal în spatele uşilor închise la Colegiul Naţional. Detalii ascunse!

vineri, 28 iunie 2019, 02:01
6 MIN
 Scandal în spatele uşilor închise la Colegiul Naţional. Detalii ascunse!
O profesoară de muzică de la Colegiul Naţional din Iaşi a dat în judecată instituţia după ce a fost schimbată din funcţia de diriginte de la o clasă.În spatele conflictului juridic dintre dascălul Antoaneta Luchian şi colegiu se ascund tensiuni ce au ajuns, în ultimele luni, la cote greu de imaginat în cancelaria Colegiului Naţional. Directoarea Elena Calistru este acuzată că ar fi muşamalizat acuzaţiile aduse profesoarei Antoaneta Luchian, o anchetă fiind în derulare la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Reprezentanţii ISJ ne-au ascuns, în primă fază, că ar avea pe rol o plângere referitoare la situaţia iscată de subiectul „Antoaneta Luchian“, recunoscând, ulterior, existenţa unei plângeri. La rândul ei, Luchian a refuzat, categoric, să discute despre subiect. Concluzia amară aparţine directoarei adjuncte de la Colegiul Naţional: „Consider că situaţia este scăpată de sub control. Şi, din nefericire, nu sunt singurele lucruri grave determinate de controlul politic al şcolii şi de lipsa de transparenţă, cei afectaţi fiind în primul rând copiii“.

Scandalul mocnit de la Colegiul Naţional s-a aprins zilele trecute, după ce în rândul cadrelor didactice şi al elevilor a ajuns informaţia că instituţia a fost dată în judecată de o profesoară din cadrul şcolii. Litigiul vizează dorinţa profesoarei de muzică Antoaneta Luchian – cadru didactic influent pe linie economico-administrativ în şcoală, de a se reîntoarce în funcţia de dirigintă a unor elevi de clasa a VI-a.

Procesul dintre Luchian şi Colegiul Naţional a început acum două zile, judecătorii stabilind deja pronunţarea, pentru data de 3 iulie. Contactată de ziar pentru a-şi justifica demersul juridic, Luchian a refuzat categoric dialogul.

Culisele scandalului

Profesoara de muzică a contestat o decizie luată de Consiliul de Administraţie (CA) al şcolii în luna februarie a acestui an. Hotărârea nr. 12 din 20 februarie 2019 stabilea înlocuirea sa din funcţia de dirigintă a clasei a VI-a C, decizia fiind luată cu voturile a şapte dintre cei nouă membri prezenţi. Doi profesori din cadrul şcolii au preferat să se abţină.

Schimbarea lui Luchian a avut la bază un memoriu colectiv, semnat oficial de jumătate din părinţii care au elevi în clasa respectivă şi în care i se aduc o serie de acuzaţii profesoarei de muzică. Pentru protecţia copiiilor, ziarul nu va publica numele părinţilor, însă profesiile acestora aduc forţă celor asumate de ei în documentul respectiv. E vorba de cadre didactice, doctori, arhitecţi, preoţi, şefi la Finanţe etc. Aceştia au invocat „o comunicare deficitară“ cu Antoaneta Luchian, punând la îndoială corectitudinea şi eficienţa unor demersuri pedagogice de-ale acesteia.

„În cursul anului trecut, copiii au fost determinaţi ca, la ora de dirigenţie, să realizeze o ierarhizare a colegilor («cea mai neatentă/proastă din clasă»), respectiv a cadrelor didactice («cel mai iubit profesor al clasei» vs «cel mai detestat profesor al clasei»). Deşi au fost asiguraţi de faptul că rezultatele «votării» vor fi anonime, după încheierea «procedurii democratice», ele au fost consemnate pe tablă. Indiferent de intenţiile care au motivat-o, decizia doamnei Luchian a avut consecinţe nefaste, pe termen scurt şi mai ales pe termen lung, asupra copiilor (de la simple disensiuni până la manifestări tip bullying)“, au exemplificat părinţii.

Aceştia mai acuzau că Antoaneta Luchian ar fi convins elevii să nu spună părinţilor ce se întâmplă la şcoală, ceea ce ar fi dus la „transformarea nefericită a relaţiilor dintre unii copii şi părinţii lor“.

Părinţii contestatari au mai acuzat că diriginta i-ar fi ameninţat „voalat sau direct“, inclusiv cu acţiuni în instanţă, dar şi că ar fi folosit materia sa – muzica, pentru a pune presiune pe elevi.

„În ciuda eforturilor noastre de a rezolva situaţia pe cale amiabilă, nu am putut obţine nicio schimbare favorabilă copiilor noştri, care de ceva vreme învaţă, din punctul nostru de vedere, într-un mediu nesănătos, emoţional, opus valorilor intelectuale, morale, civice în care în care credem“, au mai spus părinţii.

Pe documentul citat şi-au pus semnătura 16 dintre cei 32 de părinţi de la clasă. Alţii nu au semnat efectiv, dar au fost de acord cu demersul. Există, însă, şi un grup de părinţi care e de acord cu metodele sale didactice şi care nu agreează că Luchian a fost înlocuită din funcţia de diriginte. Profesoara de muzică nu a dorit să comenteze, ieri, acuzaţiile care i-au fost aduse de o parte din părinţii elevilor cărora le-a fost diriginte.

Conflictul din cancelarie

Aparent o banală schimbare de diriginte, situaţia de la Colegiul Naţional pare a ascunde şi alte conflicte care mocnesc aici. Ziarul a cerut reacţii pe acest subiect atât de la directoarea Elena Calistru, cât şi de la directoarea adjunctă Adriana Radu. În timp ce Calistru a invocat demersul juridic al Antoanetei Luchian pentru a refuza dialogul, Adriana Radu a precizat că nu doar părinţii şi-au manifestat nemulţumiri referitoare la conduita profesoarei de muzică, ci şi alte cadre didactice.

„Situaţia doamnei Luchian, ascunsă în ultimul an mie de director, a fost discutată în luna februarie a.c., în cadrul CA, când doamna Calistru ne-a prezentat o hârtie care ar fi provenit de la părinţi, cu referire la comportamentul neadecvat al doamnei Luchian. Documentul nu era semnat şi nici nu avea număr de înregistrare. Personal, am cerut atunci o anchetă serioasă a CA, însă intenţia a fost blocată în majoritate. Probabil era mai bine dacă lucrurile se discutau tranşant atunci“, ne-a transmis Adriana Radu, care a mai spus: „Din nefericire, nu sunt singurele lucruri grave determinate de controlul politic al şcolii şi de lipsa de transparenţă cei afectaţi fiind în primul rând copiii“.

Anchetă la ISJ

Cu o situaţie bizară ne-am confruntat, ieri, când am cerut lămuriri despre acest subiect de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Am întrebat purtătorul de cuvânt al instituţiei dacă la nivelul inspectoratului există o sesizare referitoare la Antoaneta Luchian.

„Nu este nimic“, ne-a transmis, în primă fază, purtătorul de cuvânt Sabina Manea. După câteva minute, la insistenţele reporterilor, răspunsul, surprinzător, s-a schimbat: „Da, există o plângere/petiţie din partea doamnei director adjunct Radu, plângere ce o vizează pe doamna Calistru (n.r. – directoarea Colegiului Naţional) şi da, apare şi numele doamnei Luchian. Este ataşată la această plângere o adresă semnată de părinţii de la clasa VI-a C“.

Adriana Radu ne-a confirmat, aseară, că a formulat plângerea. Directorul adjunct a explicat că sesizarea sa are la bază carenţe manageriale existente la Colegiul Naţional.

„Nu am primit vreun răspuns la acest demers din partea ISJ. Am încercat să prezint situaţia ISJ, nu presei. Dacă tot am ajuns să discutăm transparent, este util să fie făcute publice demersurile de normalizare pe care le-am făcut în ultimul an şi punctele de vedere ale ISJ scrise sau comunicate verbal. Cu nume si prenume, aşa cum a făcut ISJ când a convocat astăzi (n.r. – ieri) pe directorul Calistru, fără măcar să se obosească să întrebe de părerea celui adjunct“, a mai arătat Adriana Radu.

Potrivit unor surse din inspectorat, Elena Calistru a mers la ISJ ieri, la orele prânzului. Întâmplător, aceasta a plecat spre inspectorat în intervalul de timp în care i-am cerut un punct de vedere despre acest subiect. Anterior, la telefon, Calistru nu a răspuns. Spre seară, tot prin SMS, directorul a revenit: „Regret, dar nu pot face niciun comentariu cu privire la această problemă, fiind vorba de un demers juridic aflat în desfăşurare“.

Comentarii