Scandal şi bătăi cu drujba la Mironeasa. Poliţia a trebuit să facă uz de armă ca să se apere de bătăuşi

miercuri, 26 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Scandal şi bătăi cu drujba la Mironeasa. Poliţia a trebuit să facă uz de armă ca să se apere de bătăuşi

Chemați să intervină pentru aplanarea unui conflict intrafamilial, doi polițiști s-au trezit că trebuie să înfrunte întreg clanul. Membrii acestuia au uitat de neînțelegerile dintre ei și s-au unit împotriva oamenilor legii. Au fost chemați ulterior să răspundă în fața judecătorilor pentru ultraj.

Incidentul violent s-a petrecut pe 14 ianuarie 2020, în satul Urșița din comuna Mironeasa. Vasile Petrecuț își sărbătorea ziua de naștere, invitând la el acasă mai multe rude. Pe fondul consumului de alcool și al unor neînțelegeri din cadrul familiei, a izbucnit o ceartă puternică. Fiul lui Vasile Petrecuț, Ionuț-Robert, a luat o drujbă și a pus-o în funcțiune, pentru a o folosi ca „argument” în conflictul cu tatăl său. Alertată, mama a sunat la 112 și a luat legătura cu șeful postului de poliție Mironeasa, care i-a transmis că se va deplasa la fața locului. În continuare, Ionuț Petrecuț și-a împins mama, înjurând-o, iar la intervenția tatălui, l-a lovit pe acesta cu un pumn. În conflict a intervenit fratele său, Valentin-Mihai, care l-a lovit pe Ionuț cu un hârleț și un unchi, care l-a lovit cu pumnii și picioarele. Intervenția altor rude a aplanat temporar conflictul. Mama lui Ionuț a sunat iar la 112, de această dată pentru a-și reclama rudele care-i loviseră fiul.

După aproximativ 20 de minute, la poartă a oprit autospeciala de poliție, oamenii legii intrând în vorbă pentru a descâlci ițele scandalului. Ionuț-Robert Petrecuț a ieșit la poartă, arătându-le polițiștilor vânătăile rezultate în urma bătăii și reclamându-și tatăl, unchiul și fratele. Împreună cu concubina sa, tânărul, aflat în stare de ebrietate și agitat, a început să le reproșeze polițiștilor că nu iau măsuri imediate împotriva rudelor sale. În cele din urmă, polițiștii au încercat să-l încătușeze. Tânărul nu s-a opus, dar au intervenit alți membri ai familiei, încercând să-l elibereze. A urmat o învălmășeală care a fost scăpată din frâu de polițiști. Până atunci relațiv liniștit, Ionuț Petrecuț l-a lovit pe un polițist cu capul în față, încercând să-l lovească la fel și pe celălalt. Nu a reușit, dar l-a mușcat de mâna stângă.

În timp ce polițiștii încercau să-l imobilizeze, au fost înconjurați de restul familiei, fiind trași de mâini și de uniforme și loviți cu palmele peste spate și umeri. Valentin Petrecuț l-a lovit pe un polițist cu piciorul în zona tâmplei, iar Vasile Petrecuț l-a tras de umeri pe celălalt, pentru a-și elibera fiul. În cele din urmă, polițiștii au trebuit să facă uz de armă. Unul dintre ei a tras un foc de avertisment în aer. Majoritatea membrilor familiei Petrecuț s-a liniștit, cu excepția lui Ionuț Petrecuț, care a încercat să continue lupta. Un al doilea foc de avertisment l-a determinat să fugă.

Șase membri ai familiei Petrecuț au fost trimiși în judecată pentru ultraj. Mulți dintre ei nu se aflau la primul conflict cu legea. Ca urmare, o parte a pedepselor aplicate de magistrații Judecătoriei a fost cu executarea în regim de detenție. Două femei participante la scandal și unul dintre unchi au fost condamnați cu suspendare. În schimb, aniversarea s-a soldat pentru Vasile Petrecuț cu o condamnare la 4 ani și 7 luni de închisoare. Ionuț Robert Petrecuț a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de detenție, iar Valentin, la trei ani de închisoare. Sentința a fost contestată de inculpați, dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la sfârșitul lunii septembrie.

Comentarii