Se prelungește PUG-ul până în 2023? Se construiește o fabrică? Deciziile se iau azi

vineri, 27 iulie 2018, 02:00
4 MIN
 Se prelungește PUG-ul până în 2023? Se construiește o fabrică? Deciziile se iau azi

Aprobarea noului PUG undeva la limita anului 2023, vânzări de terenuri ale Primăriei către privaţi, cofinanţări în unele investiţii majore: acestea sunt doar trei din cele 50 de proiecte ce ar trebui dezbătute şi eventual aprobate astăzi. „Auspiciile“ politice nu par a fi deloc în favoarea acestora.

Consilierii locali se reunesc astăzi într-o nouă şedinţă. Pe ordinea de zi a plenului au fost incluse peste 50 de proiecte de hotărâre. Cele mai importante proiecte fac referire la aprobarea unui acord de parteneriat între Primăria Iaşi şi Ministerul Dez­voltării Regionale şi Adminis­traţiei Publice (MDRAP). În urma acestui protocol, Iaşul ar putea beneficia de 44 autobuze electrice şi 16 tramvaie, valoarea achiziţiei fiind de circa 70 mi­lioane euro. MDRAP a iniţiat un program naţional prin care ar urma să livreze peste 500 de mijloace de transport la circa 30 de oraşe beneficiare din ţară, fondurile fiind asigurate din surse europene nerambursabile. Cofi­nan­ţa­rea municipalităţii ieşene ajunge la 2% din valoarea eligibilă a proiectului, iar autobuzele şi tramvaiele ar urma să ajungă la Iaşi în perioada 2019 – 2020. De menţionat că această achiziţie este distinctă de cea programată de Primărie în următorii doi ani, tot cu fonduri europene, prin intermediul căreia parcul CTP ar urma să fie reînnoit cu alte 16 tramvaie.

Un alt proiect important face referire la aprobarea planului de calitate a aerului. Documentul cuprinde un set de măsuri pe care Primăria se angajează să le implementeze până în 2022 astfel încât să fie reduse efectele poluării la Iaşi. Printre măsuri se numără modernizarea parcului auto la instituţii din subordinea Primăriei (CTP, Salubris, Citadin), întreţinerea şi extinderea spaţiului verde, realizarea şoselei de centură a Iaşului, fluidizarea traficului prin construirea de pasaje, dezvoltarea de clădiri verzi sau realizarea unui depozit logistic de mărfuri lângă drumul de centură existent (produse farmaceutice, alimentare şi nealimentare).

Printre altele, consilierii locali vor mai aproba declanşarea procedurii de selecţie a candidaţilor la funcţia de ad­ministrator în conducerea Ser­vicii Publice Iaşi şi prelungirea termenului de valabilitate a actualului Plan Urbanistic General până la aprobarea unui nou PUG, dar nu mai târziu de decembrie 2023.

O „nucă tare“: proiectele imobiliare şi vânzările de terenuri

Pe ordinea de zi se află şi câteva zeci de proiecte de hotărâre ce fac referire la vânzarea unor terenuri din proprietatea publică şi aprobarea unor proiecte imobi­liare. Dacă liberalii au anunţat încă de anul trecut că nu vor mai vota astfel de proiecte, acuzând „haosul urbanistic“, mai nou şi consilierii PMP şi PSD au reţineri în ceea ce priveşte vânzările de bunuri.

Printre proiecte se numără şi încurajarea unei investiţii a grupului BMT, prin firma OMCO Iaşi, care solicită scoaterea la licitaţie a unei suprafeţe de 1,4 ha pe şos. Iaşi – Tomeşti. Intenţia grupului este de a construi o nouă fa­brică, OMCO fiind specializată în fabricarea matriţelor pentru recipiente de sticlă, anul trecut având o cifră de afaceri de peste 100 milioane de lei. OMCO are deja în proprietate în zona şos. Iaşi – Tomeşti o suprafaţă de peste 4,5 ha, teren pe care este construită o hală industrială edificată în 2014.

„În planurile de investiţii şi dezvoltare ale companiei se află construirea unei noi fabrici, parte pe amplasamentul solicitat, parte deja achiziţionat“, se arată într-un referat semnat de Radu Grigoraş, director în cadrul Direcţiei Exploatare Patrimoniu a municipalităţii.

Amplasamentul solicitat de către OMCO de la Primărie este format din trei loturi de 5.014 mp, 7.658 mp şi, respectiv, 1.312 mp. Terenurile au fost intabulate în 2017 de către Primărie şi o evaluare recentă comandată de municipalitate ara­tă că valoarea totală a acestora se ridică la cel puţin 163.000 euro. Pentru a le putea înstrăina, municipalitatea va organiza trei licitaţii publice, iar preţul de pornire va fi cuprins între 9 şi 12 euro/mp. Însă, înainte de a lansa procedurile, Primăria are nevoie de girul consilierilor locali, iar din acest punct de vedere ar putea interveni o problemă.

Ieri, şeful PSD Iaşi Maricel Popa a susţinut că preţul de pornire la licitaţie este subevaluat şi le-a recomandat consilierilor PSD să analizeze cu atenţie propunerea. De asemenea, Popa a făcut referire şi la alte proiecte asemănătoare, afirmând că el, personal, nu este de acord cu „privatizarea Iaşului“.

„Pro­pun ca pe parcelele de teren ce au suprafeţe de peste 100 mp să planteze copaci deoarece Iaşul suferă din cauza poluării“, a spus Popa.

În acelaşi timp, şeful PSD a menţionat că reprezen­tanţii PSD Iaşi în CL vor vota astfel de proiecte după o „analiză atentă“ a iniţiativelor.

„Este o marotă dezumflată şi total lipsită de sens“, a comentat ieri primarul Mihai Chirica criticile cu privire la subevaluarea unor bunuri.

În ultimele şedinţe de plen, toate proiectele de hotărâre ce au făcut referire la vânzarea de bunuri din patrimoniul oraşului au fost amânate, în principal în contextul opoziţiei consilierilor PNL şi PMP. Explicaţia consilierilor a vizat în special lipsa de transparenţă în modul în care municipalitatea vinde terenuri către privaţi.

VEDEȚI ȘI:

Liberalii se opun prelungirii PUG-ului „din mileniul trecut“. S-au rostit cuvinte grele

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii