Secretară a CL greu de demis: doi primari au eliberat-o din funcţie, dar judecătorii nu au fost de acord

luni, 22 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Secretară a CL greu de demis: doi primari au eliberat-o din funcţie, dar judecătorii nu au fost de acord

Fosta secretară a Consiliului Local Valea Lupului a obţinut în instanţă reîncadrarea pe post. Aceasta, deşi Agenţia Naţională de Integritate o găsise în stare de incompatibilitate, Agnes Potochină îndeplinind în acelaşi timp funcţiile de secretar al CL şi de consilier al primarului comunei, iar decizia ANI rămăsese definitivă.

ANI o declarase pe Agnes Potochină ca incompatibilă în 2015. Decizia ANI a fost atacată în instanţă de secretara CL Valea Lupului, procesul terminându-se abia în noiembrie 2019.

În martie 2020, Comisia de Disciplină din cadrul Instituţiei Prefectului a propus sancţionarea lui Potochină cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioadă de 6 luni, propunere asumată de fostul primar al comunei, Dumitru Mihăiluc, care a emis o dispoziţie de sancţionare a secretarei.

Dispoziţia a fost atacată în instanţă, procesul aflându-se încă pe rol. În luna mai 2020, primarul din Valea Lupului a emis o nouă dispoziţie, prin care o anula pe precedenta, dispunând în schimb eliberarea din funcţie.

Această dispoziţie avea să fie anulată de Curtea de Apel, Potochină obţinând astfel reîncadrarea în funcţie. Ca urmare a acestui fapt, în noiembrie anul trecut, noul primar al comunei, Florin Liviu Dulgheru, a emis în aceeaşi zi două dispoziţii. Prin prima, Agnes Potochină era reîncadrată, iar prin a doua, era eliberată din funcţie.

Acesta a şi fost motivul pentru care fostul secretar al CL Valea Lupului s-a adresat din nou instanţei, susţinând că a fost sancţionată de două ori pentru aceeaşi neregulă.

În plus, s-ar fi depăşit termenele de 6 luni de la rămânerea definitivă a raportului de evaluare al ANI şi a termenului de trei ani de la încetarea stării de incompatibilitate.

Argumentele lui Agnes Potochină au fost acceptate de magistraţii Tribunalului, care au dispus reîncadrarea sa pe postul de secretar al comunei Valea Lupului, precum şi plata retroactivă a drepturilor salariale. Primarul comunei a declarat recurs la această sentinţă săptămâna trecută, Curtea de Apel urmând să stabilească un prim termen de judecată.

Comentarii