Sfert de finala între artişti şi diavoli

marți, 03 iulie 2018, 01:43
4 MIN
 Sfert de finala între artişti şi diavoli

 

 

La Cupa Mondială. Brazilia a învins Mexicul cu 2-0, prin organizarea defensivei şi sclipirile lui Neymar. Japonia a fost aproape de a doua mare surpriză asiatică: a condus cu 2-0, dar a fost învinsă de “diavolii” belgieni cu 15 secunde înainte de final. Brazilia şi Belgia promit un sfert de zile mari

 

 

Reprezentativa Braziliei este a cincea echipă calificată în sferturile Cupei Mondiale, după ce a învins Mexic, scor 2-0, ieri, la Samara. Meciul promitea spectacol, dar şi încrâncenare, amintind de întâlnirea disputată acum patru ani pe pământ brazilian, când mexicanii au ţinut “seleçao” în şah. Şi acum, Mexicul a beneficiat de o posesie superioară într-un 4-3-3 în care linia mijlocaşilor defensivi, cu Rafa Marquez şi Gallardo se arăta uşor expirată. Cei doi au ţinut pasul o repriză, pendulând între modulul amintit şi un 4-1-4-1, cu Rafa la închidere şi Guardado la concepţie. Mexicanii au ajuns des în apropierea careului brazilian, dar mai mult n-au putut, deoarece stoperii Thiago Silva şi Miranda au fost greu de depăşit, iar Casemiro şi Paulinho i-au dublat cu succes. Pe de altă parte, brazilienii au mizat tot pe Coutinho şi Neymar, iar introducerea pe flancul drept a lui William a fost o mutare de succes a antrenorului poreclit “Tite”.

 

După o fază creată de Neymar şi Willian, atacantul de la PSG i-a pasat cu călcâiul lui Willian, care, intrat în careu i-a retrimis lui Neymar, iar acesta a împins mingea în plasă. Era minutul 51 şi brazilienii puteau să-şi mărească avantajul, însă portarul Ochoa a avut câteva intervenţii memorabile. Selecţionerul columbian al “aztecilor”, Juan Carlos Osorio, a încercat să împrospăteze echipa, schimbându-l pe Marquez cu Layun şi aducând în faţă, în locul subtilului, dar ineficientului “Chicharrito” Hernandez, un turn de control, Jimenez. Fără succes, fiindcă jocul mexicanilor s-a setat şi mai mult pe centrări înalte şi ineficiente. Introdus în final, “cormoranul” Firmino a stabilit scorul final, când a punctat din pasa lui Neymar, desemnat “omul meciului”..

Aproape de miracol

Părea o glumă bună că echipa Japoniei are bilanţ pozitiv în faţa Belgiei, dar pe stadionul de la Rostov-na-Donu acest palmares a fost sporit în favoarea asiaticilor, fără ca meciul în sine să ofere explicaţii. Belgienii au dominat clar prima repriză, atât la posesie (55-45), cât şi la ocazii clare (10-4) sau cornere (5-0). Însă din când în când, japonezii şi-au arătat “colţii” profitând de slăbiciunile din defensiva belgiană, în care experimentatul Vincent Kompany a părut că a fost forţat să reintre. Dar avertismentele rapizilor mijlocaşi niponi s-au transformat în lovituri de măciucă după pauză. Mai întâi, o pasă prin apărarea “varză de Bruxelles” l-a găsit liber pe Haraguchi şi mijlocaşul din Zweite Bundesliga l-a umilit pe Courtois. Apoi, Takashi Inui l-a chinuit rău pe portarul de la Chelsea  cu un şut din afara careului. Minute bune Belgia a fost ca electrocutată, echipa nu se regăsea, antrenorul spaniol părea incapabil să schimbe ceva la echipă, pe fondul zburdălniciei asiaticilor. Echipa care s-a calificat în optimi după un final penibil de meci (cu Polonia) nu vroia să se oprească, însă “diavolii” au primit un ajutor nesperat de la portarul Kawashima, care a respins o minge pe partea stângă, fiind mult ieşit din poartă. De acolo, Vertonghen a trimis o boltă peste portar şi a înscris peste portar, iar noul intrat Fellaini a egalat din centrarea lui Hazard. În final, bietul Kawashima şi-a răscumpărat marea eroare, salvând în faţa lui Chadli şi Lukaku. Şi belgienii s-au impus la ultima fază, pe o fază de contraatac, salvând şi reputaţia antrenorului Roberto Martinez şi vor juca în optimile de finală, vineri 6 iulie, de la ora 21:00, cu Brazilia la Soci

Meciurile  pe scurt

Brazilia –  Mexic 2-0 (0-0), la Samara. Neymar (’51), Firmino (’89)

Brazilia: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis – Paulinho (’80 – Fernandinho) , Casemiro – Willian (‘90^1 – Marquinho), Coutinho (’86 – Firmino), Neymar – Gabriel Jesus. Selecţioner: Adenor Bachi (“Tite”).

Mexic: Ochoa – Alvarez (’55 – J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo – Herrera, Marquez (’46 – Layun), Gallardo – Vela, Hernandez (’60 – Jimenez), Lozano. Selecţioner: Juan Carlos Osorio

Arbitru: Gianluca Rochi (Italia). Cartonaşe galbene: Filipe Luis / Alvarez, Herrera, Salcedo, Guardado

 

Belgia – Japonia 3-2 (0-0) la Rostov. Vertonghen (’69), Fellaini (’74), Chadli (‘90^4)  / Haraguchi (’49), Inui (’52)

Belgia: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (’65 – Fellaini) – Mertens (’65 – Fellaini), Lukaku, E.Hazard. Selecţioner: Roberto Martinez.

Japonia: Kawashima – Sakai, Yoshida, Shoji, Nakamoto – Hasebe, Shibasaki (’81 – Yamaguchi ) – Haraguchi (’81-  Honda), Kagawa, Inui – Osako.: Selecţioner Akira Nishino.

Arbitru: Malang Diedhieu (Senegal). Cartonaşe galbene: Shibasaki.

 

 

 

Astăzi se joacă ultimele optimi

* Suedia – Elveţia (ora 17:00, la Sankt Petersburg)

* Columbia – Anglia (ora 21:00, la Moscova)

Comentarii