De Sănătate

Punem punctul pe știi

Situaţie bizară la IRO. Pacienţii comandă în străinătate un medicament ieftin, apoi spitalul îl decontează integral

Cine se face responsabil de o astfel de anormalitate? Medicamentul lipsă este unul esenţial în tratarea cancerului.

vineri, 14 decembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Situaţie bizară la IRO. Pacienţii comandă în străinătate un medicament ieftin, apoi spitalul îl decontează integral

De ceva vreme, de pe rafturile Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi lipseşte cisplatinul, un medicament esenţial în tratarea cancerului. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, pacienţii care urmează un tratament ce presupune şi acest medicament ajung să şi-l procure singuri, din străinătate, şi mai apoi cer o decontare, pe care spitalul o plăteşte din bugetul propriu. 

Cu toate acestea, având în vedere că preţul acestuia este în jur de 25 de lei, conducerea unităţii medicale spune că l-ar achiziţiona chiar ea, dar nu se găseşte pe piaţa românească. „Cisplatinul este medicamentul care ne lipseşte în prezent, astfel că pacienţii  care au nevoie de el şi-l procură singuri din străinătate şi, dacă cer decontarea, noi le înapoiem suma, din bugetul propriu”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, prezentă săptămâna aceasta la Iaşi, a spus că cel mai probabil discontinuitatea este cauzată de politica de preţ, care influenţează piaţa farmaceutică. „În mod normal, anul viitor, Ministerul Sănătăţii trebuie să facă corecţii de preţuri. Din 2015 nu s-au mai făcut corecţia preţurilor la medicamente, dar  am făcut-o noi anul acesta. Am publicat Catalogul Naţional al Preţurilor la medicamentele de uz uman, iar de la 1 ianuarie se aplică noile ordine de preţ. Când vom avea şedinţă de guvern, vom promova o hotărâre de majorare a sumei pe care o alocăm medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă, să scadă presiunea asupra firmelor, inclusive a celor care aduc medicamente mai ieftine, astfel încât să nu mai existe această problemă presantă.

De asemenea, discutăm şi despre aplicarea clawback-ului diferenţiat, tot pentru a avantaja într-un fel medicamentele ieftine”, a precizat ministrul Sănătăţii. Aceasta a mai afirmat că, în caz că furnizorul nu poate să aducă medicamentul la preţ mic, se angajează să semneze, atunci când este cazul, o autorizaţie de nevoi speciale, astfel încât pacientul să primească medicamentul de care are nevoie. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii