Situaţie inedită: rector de universitate reales de comunitatea din instituţie, confirmarea în funcţie respinsă însă de Minister

luni, 08 ianuarie 2024, 19:15
2 MIN
 Situaţie inedită: rector de universitate reales de comunitatea din instituţie, confirmarea în funcţie respinsă însă de Minister

Rectorul reales al Universităţii Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care a câştigat un nou mandat deşi în 2021 a primit interdicţie să candideze, în urma unei decizii de plagiat, nu a fost confirmată în funcţie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Acestea au precizat că în primele zile din acest an a fost emis un ordin de ministru al Educaţiei de neconfirmare a Ramonei Lile, după ce aceasta a câştigat alegerile pentru funcţia de rector organizate în decembrie. 

Rectorul UAV a câştigat alegerile din 2020 în luna februarie, ceea ce înseamnă că Ramona Lile mai are un scurt răgaz până la încheierea mandatului actual de patru ani. 

Potrivit noii metodologii alegerilor din universităţi, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuia confirmat de ministrul Educaţiei în 30 de zile de la data desemnării. Potrivit noii Legi a învăţământului superior, în momentul vacantării unui post de conducere (ceea ce ar urma să se întâmple când Ramona Lile îşi încheie mandatul), instituţia de învăţământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni:

  • „Art. 146 (2): În cazul vacantării unui post în funcţiile de conducere se procedează la alegeri parţiale, în cazul directorului de departament sau al directorului de filială, sau se organizează concurs public, potrivit cartei universitare, în termen de maximum 3 luni de la data vacantării.
  • (3) Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevăzute la art. 133, stabilită cu ocazia alegerilor generale, se menţine valabilă.” şn.red.: Art. 133 menţionează cele două modalităţi de desemnare a rectorului – prin concurs public sau prin alegeriţ

Ramona Lile a câştigat alegerile din 11 decembrie pentru funcţia de rector, iar Revista 22 a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (şi contestat de ea în instanţă), una dintre sancţiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control sau ca membru în comisii de concurs”. (detalii despre acel ordin aici)

Dosarul Lile, în urma realegerii ca rector, precum şi o contestaţie depusă de contracandidatul ei în scrutinul de la UAV au ajuns, după alegeri, la Minister, unde, pe masa ministrului, a ajuns în cele din urmă un proiect de ordin prin care Ramona Lile să nu fie confirmată în funcţie.

Articolul integral, pe Edupedu.ro

Comentarii