Soluția disperată a unui pădurar pentru a salva pădurea de hoții de lemne: săpat de tranșee

marți, 22 noiembrie 2022, 15:11
1 MIN
 Soluția disperată a unui pădurar pentru a salva pădurea de hoții de lemne: săpat de tranșee

Situaţiile disperate cer soluţii pe măsură. Este şi cazul pădurarului Ioan Marcel Sabău de la Ocolul Silvic Marghita, care, pentru a feri pădurea pe care o are în grijă de hoţii de lemne, a blocat drumurile folosite de aceştia cu şanţuri uriaşe. 

Silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre săteni. 

„Vreau să las pădure aici, nu cioate!”

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial "de minim sanitar", se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat. Acestea au mărime standard – baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru – fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament. 

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

Mai mult, inclusiv VIDEO; pe ebihoreanul

Comentarii