SPORT – Ca la Iaşi, la nimeni. Pentru cine creştem copii talentaţi? Cinci echipe de junioare şi niciuna de senioare!

vineri, 22 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 SPORT – Ca la Iaşi, la nimeni. Pentru cine creştem copii talentaţi? Cinci echipe de junioare şi niciuna de senioare!

Ziarul de Iaşi v-a ţinut la curent în permanenţă cu derapajele de la normalitate existente în sportul local, derapaje care generează şi rezultatele extrem de modeste din ultimii (mulţi) ani. Strategii defecte, bani cheltuiţi aiurea, oameni fără valoare puşi să conducă sunt câteva dintre cauzele faptului că Iaşi este surclasat pe plan sportiv chiar şi de oraşe cât un cartier al Capitalei Moldovei.

 

 

Decesul unei campioane naţionale

 

Unul din exemplele care zugrăvesc perfect lipsa de viziune pe plan local este voleiul feminin. Adică singurul sport de sală care a adus la Iaşi titluri de campioană naţională. După retragerea din competiţiile de senioare a stindardului local, Penicilina, un nume care era respectat în toată ţara, „actul de deces” fiind semnat în 2018, fetele din Iaşi pasionate de volei au mai putut juca doar la nivel de junioare. Acest sector s-a dezvoltat în ultimii ani, pe plan local existând, la ora actuală, nu mai puţin de cinci cluburi, la toate activând foste mari jucătoare sau antrenori cunoscuţi.

 

Nume mari la cluburi mici

 

Penicilina, antrenată de Tatiana Popa, are echipă de junioare (sub 19 ani), iar CSS Unirea (antrenor – Anda Podaru) o formaţie de copii sub 15 ani. Alte trei cluburi juvenile ieşene au apărut ca urmare a unor iniţiative particulare. La Sky Line, unde activează Cristina Androhovici Lungu, este o echipă de minivolei (sub 13 ani) şi una de speranţe (sub 15 ani), la Inter, unde coordonator este Laura Dulcianu, sunt tot copii mici, în timp ce HV Junior, la care Cătălin Ştirbu a venit lângă Oana Pralea, sunt formaţii pe trei paliere de vârstă: sub 13 ani (minivolei), sub 15 ani (speranţe), sub 17 ani (cadete).

 

Performanţe la nivel juvenil

 

Fostul antrenor al senioarelor de la Penicilina, Ştirbu, care a oferit informaţiile de mai sus, a mai precizat că echipele ieşene nu fac doar simplu act de prezenţă în competiţiile în care participă. „Penicilina este calificată în Elite la junioare, HV este calificată în Elite, la cadete, fiind neînvinsă în prima parte a sezonului, tot HV a condus clasamentul la speranţe, iar Sky Line a fost la turneul final naţional de minivolei” spune cel care este şi profesor universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 

Drama trecerii la seniorat

 

Din păcate, toate visele puştoaicelor de a deveni voleibaliste de top se pot nărui. Asta pentru că în Iaşi nu au unde să joace la senioare. „Multe se lasă de volei când termină junioratul, pentru că nu vor să se mute în alt oraş. Altele sunt silite să plece de acasă la o vârstă crudă, să-şi lase familia, prietenii, colegii de clasă, pentru că Iaşul nu le dă o şansă. Aşa s-a întâmplat chiar şi cu una dintre fetele mele, Ilinca. Componentă a lotului naţional de junioare, la 13 ani a trebuit să plece la Focşani, iar la 18 la Oradea, jucând în echipe de senioare, pentru că acasă nu se întrevedea nimic” a povestit Cătălin, un tată necăjit.

 

Care ar fi soluţia?

 

Pentru a stopa exodul copiilor talentaţi din Iaşi, Cătălin Ştirbu a lansat o propunere: „Junioarele de la Penicilina sunt talentate, la HV sunt alte fete foarte bune, la fel şi la celelalte cluburi. La un oraş ca Iaşul ar trebui să fie floare la ureche să se înfiinţeze o echipă care să joace în Divizia A2. Primăria, Consiliul Judeţean, Penicilina, care are tradiţie în volei, sau alte societăţi, ar putea lejer să ţină singure sau să colaboreze pentru a finanţa un club de volei senioare la care să joace toate junioarele talentate din oraş”.

Ziarul de Iaşi vă va ţine la curent cu lucrurile care se vor întâmpla în voleiul feminin local şi dacă propunerea va avea ecou.

Comentarii