Stare de alertă în București, în criza gunoiului. Prima victorie a Clotildei Armand în războiul cu Romprest

vineri, 23 iulie 2021, 09:34
3 MIN
 Stare de alertă în București, în criza gunoiului. Prima victorie a Clotildei Armand în războiul cu Romprest

În Sectorul 1 al Capitalei a fost declarată Stare de Alertă în urma crizei gunoaielor, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica. Decizia vine după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA.
 

„Am transmis catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta acordul pentru declararea starii de urgenta”, a anunțat vineri dimineața prefectul Capitalei.

Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

Într-un astfel de scenariu, cu Starea de Alertă declarată, consilierii locali ai Sectorului 1 pot decide rezilierea unilaterală a contractului cu Romprest și pot contracta de urgență, fără licitație, serviciile de salubritate astfel încât să elimine cauzele urgenței, adică colectarea deșeurilor de pe străzi și igienizarea Sectorului 1

Prefectul spunea joi dimineață că se va încerca găsirea unei soluții alternative, iar dacă nu se va reuși acest lucru, va da curs solicitării.

"Așa cum la începutul lunii trecute a existat o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.
Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a declarat Stoica.
El spunea că s-a ajuns în această situație din cauza "inabilității" celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care "se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni".

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA. Este a doua solicitare de acest fel făcută de Primăria condusă de Clotilde Armand, prima fiind respinsă de către prefect.

Administrația locală aduce ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple.

Primăria Sectorului 1 a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale din sector, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului al Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.

Deșeurile din Sectorul 1, necolectate de peste 20 de zile, s-au acumulat pe străzi, în special în zona centrală

Conform analizei, deșeurile din sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, acumulându-se pe străzi, în special în zona centrală și în zonele cu tranzit intens.

Mai mult, pe hotnews

Comentarii