Statisticile frumuseţii – Saloanele de coafură, campioane la creştere după pandemie: 40 mil. lei. Iaşul are cele mai multe saloane din ţară

sâmbătă, 17 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 Statisticile frumuseţii – Saloanele de coafură, campioane la creştere după pandemie: 40 mil. lei. Iaşul are cele mai multe saloane din ţară

“Oglinjoară, oglinjoară, cine-s cei mai tunşi şi ferchezuiţi din ţară?” Potrivit cifrelor financiare oglindite din bilanţurile depuse de coaforuri şi saloanele de frumuseţe, judeţul Iaşi a fost al treilea ca încasări obţinute de firmele de profil, după Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, unităţi administrative speciale. Iar în Municipiul Iaşi încasările au crescut cu o treime în al doilea an de pandemie, faţă de 2020. Realitatea din scaunul de coafor e însă alta: stiliştii spun că le-au ajuns mai puţini clienţi sub foarfece ca înainte, şi că cei mai mulţi ieşeni preferă să amâne cu câteva săptămâni vizita la salon şi să umble mai neîngrijiţi, doar ca să facă economii. Ce spun însă cifrele?

 

Creştere de la 27 la 40 de milioane

 

În statistici, cifrele arată mai mult decât satisfăcător. Cifra de afaceri a coaforurilor şi saloanelor de frumuseţe din judeţ a crescut de la 27 de milioane de lei în 2020, la 40 de milioane de lei în 2021. Firmele care oferă servicii de întreţinere corporală au avut încasări cu un milion de lei mai mult decât în anul precedent, iar cele care se ocupă cu spălarea articolelor textile au avut o cifră de afaceri cu 2,5 milioane de lei mai mare.

Toate aceste tipuri de activităţi economice sunt cuprinse în clasa S din clasificarea CAEN, alături de “Activităţi de pompe funebre şi similare” şi “Alte activităţi de servicii”.

De la 205 saloane la 283

La Iaşi, la toate aceste categorii de servicii, cifra de afaceri a crescut în 2021, în comparaţie cu 2019 şi 2020, dar saloanele de coafură au cunoscut cea mai mare creştere. Dacă în 2019 erau 205 saloane, numărul lor a ajuns la 283. Cu mai puţini angajaţi decât în 2019 (672 în 2021 faţă de 695 în 2019), aceste societăţi comerciale de coafură aproape şi-au triplat profiturile în ultimul an şi au obţinut o cifră de afaceri cu peste 13 milioane de lei mai mare.

În realitate, explică Dudu Cumpăt, proprietarul Salonului Acutica, de la Hala Centrală, “cererea pentru serviciile de coafor şi de înfrumuseţare a crescut anul trecut numai după ce s-a anunţat ridicarea restricţiilor. Imediat după. A fost un val de vreo două săptămâni, apoi s-a potolit cererea. Per total, în 2021 au fost fluctuaţii, încasările au fost mai mari pentru că au crescut preţurile, dar profitul a fost mai mic”.

Salonul Acutica s-a plasat pe locul al şasele în municipiul Iaşi după cifra de afaceri obţinută de saloanele de coafură şi înfrumuseţare. Lider pe piaţa ieşeană a fost SCM Igiena Grad 1 Iaşi, care are 146 de angajaţi în 24 de saloane Melany deschise în tot oraşul. Iar cifra de afaceri de 4,477,542 lei a plasat această societate chiar pe locul 12 în rândul firmelor de top din ţară.

Top după preferinţe

Donna Carina este pe locul al doilea în Iaşi, îşi desfăşoară businessul de frumuseţe în trei saloane, în Copou, la Iulius Mall şi la Palas Mall şi a avut 40 de angajaţi în 2021. Următoarele saloane de coafură în preferinţele ieşenilor (sau, mai bine zis, după banii pe care i-au plătit către firme) au fost Aryany Expert, Hill Center şi Sei Bella.

“ Tot ce se anunţă acum, inflaţie, o nouă criză, îi face pe oameni să se gândească de două-trei ori dacă se tund acum, sau dacă mai amână tunsul câteva săptămâni şi merg mai neîngrijiţi. După pandemie, noi, în saloane, vedem cum preţul la cosmetice creşte de la comandă la comandă, la produsele pe care le folosim. Înainte creşteau preţurile de două ori pe an. Situaţia de acum seamă cu cea din criza din 2008. Ca intensitate a activităţii, seamănă cele două perioade. Guvernul ar trebui să ofere nişte stimulente, să sprijine afacerile din acest domeniu, astfel încât să îşi poată menţine angajaţii la lucru”, a mai spus de la Acutica, Dudu Cumpăt.

Noi am fost printre cei mai afectaţi de restricţii”

Aceeaşi opinie o are, în Păcurari, Lorena, proprietara Salonului Albastru – un mic business la parterul unui bloc, care oferă servicii de frizerie, coafură, înfrumuseţare: “Au fost vreo două săptămâni, maxim o lună, după ce s-au ridicat restricţiile, când clienţii au venit în număr mai mare. Apoi s-au rărit şi parcă sunt mai puţini decât înainte de pandemie. Oamenii se gândesc mai mult la propriul buget şi se îngrijesc mai puţin la saloanele specializate. Coaforurile au fost cele mai afectate. O mare parte din personal s-a reprofilat, au plecat în comerţ, s-au angajat la supermarketuri, că acelea au mers. Cred că e nevoie de noi, îngrijirea e foarte importantă, şi ar trebui ca cineva să conştientizeze asta. Noi am fost printre cei mai afectaţi de restricţii”.

Întreţinere corporală

Pe hârtie, şi activitatea firmelor care oferă servicii de întreţinere corporală pare să fi fost mai bună anul trecut, decât în 2020. Au fost mai multe firme care au oferit acest tip de servicii în 2021 (+18), dar care au funcţionat cu mai puţini angajaţi (-12) şi au obţinut o cifră de afaceri mai mare cu 1,2 milioane faţă de 2020. Firmele cu cele mai mari încasări în acest domeniu au fost BeautyMed Clinic, Anli Estetica şi Senzofit Fitness.

Spălătoriile au obţinut o cifră de afaceri cu 2,5 milioane de lei mai mare decât în 2020. Din 40 de firme înregistrate în Municipiul Iaşi care au depus bilant pe codul CAEN care se referă la “Spălarea şi curăţarea (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană”, 35 au fost active în 2021, dar numai trei au avut încasări de peste un milion de lei. Topul spălătoriilor, stabilit după banii plătiţi de către ieşenii care nu şi-au spălat rufele în familie, plasează Expert Clean Plus pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei, asigurată de 29 de angajaţi. OmniClean, cu mai mulţi angajaţi (33) decât ocupanta locului întâi, a avut o cifră de afaceri cu 350.000 lei mai mică, dar a obţinut un profit cu jumătate de milion de lei mai mare decât liderul spălătoriilor. Iar de pe locul 3, fără angajaţi declaraţi, BioSmartConcept a obţinut un profit de un milion de lei.

Şi firmele de pompe funebre au câştigat mai mult în 2021 faţă de primul an de pandemie. Cifra totală de afaceri a celor 21 de firme de înmormântări a fost de 13,341,995 lei, cu două milioane de lei mai mult decât în anii precedenţi. Trei firme au avut cifre de afaceri mai mari de un milion de lei, dar lider pe piaţa pompelor funebre a fost SC Servicii Funerare SRL, cu 45% cifră de afaceri din totalul pe această grupă. Ana-Irina (13%) şi Drăgan şi Petru (10%) au fost următoarele cele mai mari firme de pompe funebre din Iaşi, în 2021.

Creşterile cifrelor de afaceri ascund de fapt şi creşterile de preţ, cauzate de inflaţie, de devalorizarea leului, atrag atenţia oamenii de afaceri din sectorul serviciilor, care spun că ar trebui privită cu prudenţă comparaţia cu anii precedenţi. Totuşi, ei admit că topul cifrei de afaceri poate fi un indicator bun al preferinţei ieşenilor pentru anumite firme din fiecare domeniu.

Comentarii