Stilul Maximalist înseamnă libertate, nonconformism, eclectism și creativitate

joi, 16 noiembrie 2023, 09:31
2 MIN
 Stilul Maximalist înseamnă libertate, nonconformism, eclectism și creativitate

Maximalismul este total opus minimalismului, care pune un deosebit accent pe simplitate, acuratețe și acea „zgârcenie” în alegerea cantității elementelor de decor. Dacă în minimalism motto-ul este less is more, în maximalism, acesta ar fi mult înseamnă … mai mult. Cu alte cuvinte, maximalismul se axează pe bogăția de elemente, texturi și culori în decorul interior.

Acest stil se adresează îndeosebi persoanelor neconvenționale, care doresc să-și pună o amprentă puternică asupra designului. Maximalism înseamnă libertate, adică libertatea de a mixa elemente sau texturi contrastante, culori puternice, de a introduce în decor obiecte personale și de a le expune într-un mod creativ pentru a crea emoție.

Persoanele care aleg un astfel de stil refuză să se încadreze în tiparele impuse, deoarece mai presus de orice iubesc să se simtă liberi. Nu în ultimul rând, maximalism înseamnă și eclectism deoarece este un stil care permite îmbinarea de elemente fundamental opuse. Stilul maximalist împărtășește o temă comună cu stilul boho: excesul perfect echilibrat.

Maximalismul pune accent pe grandoare, pe detalii decorative și crearea unei atmosfere familiare care să contribuie la crearea unei conexiuni puternice între oameni, dar și a spiritului de comunitate. Un design maximalist se caracterizează prin elemente decorative opulente, patternuri contrastante (forme geometrice, florale, abstracte etc.), obiecte personale, culori sau accente vibrante introduse în decor într-un mod liber, personal.

Maximalismul exclude rigiditatea și regulile fixe, de aceea stilul este asociat adesea cu libertatea creativă. Datorită acestor caracteristici, stilul maximalist este și cel mai greu de copiat. În jurul oricărui obiect, fie corp de mobilier sau accesoriu, puteți construi un întreg univers, potrivind obiecte, forme și culori, după cum vă dictează imaginația.

Stilul maximalist oferă prilejuri infinite de a alătura elemente de decor aparent fără legătură între ele, cum ar fi accesorii industriale mixate cu piese de mobilier cu tapițerii ce prezintă imprimeuri bogate, tapet clasic cu elemente de decor moderne cu forme sau texturi geometrice, țesături moi și luxoase cu finisaje metalice, lucioase, mobilier vintage, artă expresivă, piese în stil art deco combinate cu piese moderne.

De asemenea, stilul maximalist stimulează utilizarea de culori puternice precum violet, verde smarald, dar și asocierea de culori tari cu nuanțe moi precum roz cald și albastru intens. Amenajarea interiorului poate porni de la decorarea pereților cu picturi personale sau opere de artă într-o varietate de dimensiuni.

Adevărata provocare constă în a crea legături între piese, de a crea simetrie și de a păstra nota de echilibru în decor, de aceea stilul maximalist nu este atât de ușor de implementat cum pare la prima vedere.

Maximalismul a luat naștere din dorința oamenilor de a se bucura de confort, de o atmosferă familiară și degajată care să le ofere o stare de bine și sentimentul de comunitate. Astfel, ideea de stil de viață confortabil a intrat pe piață, generând schimbări și un nou curent în designul interior. 

 

Comentarii