Taximetrist înjunghiat în gât de un tânăr de 16 ani care i-a furat portofelul. Şapte ani şi jumătate de închisoare

marți, 04 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Taximetrist înjunghiat în gât de un tânăr de 16 ani care i-a furat portofelul. Şapte ani şi jumătate de închisoare

Un taximetrist a trecut pe lângă moarte după ce a luat un client din Ciohorăni. La scurt timp după plecarea în cursă, clientul i-a pus cuțitul la gât, pentru a-l jefui. Taximetristul a scăpat cu viață, în timp ce clientul a fugit cu mașina și banii săi. Agresorul nu împlinise nici 16 ani, dar magistrații Tribunalului au optat pentru o pedeapsă severă, comparabilă cu cele aplicate adulților.

Ionuț C. este elev al Școlii de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” din Boldești. În iulie anul trecut începuse perioada de practică. Ocazional, pentru a-și completa veniturile, presta servicii de taximetrie în Pașcani. În seara zilei de 27 septembrie anul trecut, a primit prin dispecerat o comandă în Ciohorăni.

S-a deplasat la fața locului, de unde l-a preluat pe S.A.B., în vârstă la acea dată de 15 ani și 11 luni. Băiatul i-a spus șoferului că vrea să meargă la Pașcani, dar mai întâi au de mers în sat pentru a mai lua pe cineva. L-a condus apoi pe mai multe drumuri sătești, cale de aproximativ un kilomentru, până au ieșit în câmp.

Aici, de pe bancheta din spate, l-a lovit brusc pe șofer cu un cuțit în zona gâtului. Ionuț C. a dus mâna la gât și, văzând sânge, a deschis portiera și a sărit din mașină din mers, căzând pe arătură. După ce mașina s-a oprit, agresorul a trecut la volan și s-a îndreptat spre Tupilați, în județul Neamț. În mașină rămăsese telefonul șoferului și portofelul acestuia în care se aflau 2.000 de lei și 400 de euro.

S.A.B. a oprit la o benzinărie și, din banii șoferului, și-a cumpărat un pachet de țigări, un încărcător auto universal și un adaptor USB. S-a întors apoi în Ciohorăni, unde a abandonat mașina. În acest timp, Ionuț C. își dezbrăcase tricoul și și-l pusese la gât pentru a opri sângerarea. A văzut pe câmp, la aproximativ 100 de metri, un tractorist și a apelat la ajutorul acestuia.

Omul a sunat la 112 și l-a transportat pe Ionuț C. la biserica din centrul satului Ciohorăni, de unde a fost preluat de ambulanță. Tânărul a fost operat de urgență la spitalul municipal Pașcani, unde i-a fost suturată rana. Prinderea agresorului nu a reprezentat o problemă pentru polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Pașcani.

S.A.B. lăsase numeroase amprente digitale în automobil, iar cu ajutorul aparatului GPS al acestuia, polițiștii au putut reconstitui drumul parcurs, obținând și imagini video care i-au ajutat să-l identifice.

S.A.B. era un copil-problemă, care abandonase școala după doar patru clase absolvite. Părinții erau plecați în străinătate, el rămânând în grija bunicii. Audiat ca suspect, a afirmat că nu-și aduce aminte ce se întâmplase în noaptea de 27/28 septembrie. Mai știa doar că băuse și că plecase de acasă cu taxiul, pentru a merge la unchiul său.

S-a trezit la un moment dat singur în mașină, pe locul șoferului. Coborâse și plecase pe jos spre casă. În cursul procesului, apărarea a încercat să acrediteze ideea că șoferul ar fi condus mașina spre o zonă nelocuită, intenționând, probabil, să-l agreseze pe S.A.B. Acesta s-ar fi aflat în legitimă apărare.

Același lucru l-a spus și inculpatul, care a susținut că victima îi propusese „să facă ceva”, motiv pentru care se enervase și „a reacționat cum a reacționat”. Afirmațiile au fost respinse de magistrații Tribunalului, care nu au găsit niciun element minim de dovadă care să le susțină.

Dată fiind vârsta agresorului, acesta a fost internat la Institutul de Psihiatrie timp de două săptămâni, pentru efectuarea unei expertize. Medicii au menționat că băiatul avea o dispoziție oscilantă, trecând de la o stare liniștită și cooperantă la una agresivă, cu manifestări explozive. Primise zilnic pachet de la familie și împărțise alimente și țigări celorlalți pacienți, ațâțându-i pe unii împotriva altora.

Atacase mai mulți pacienți, lovindu-i cu pumnii. Aceste elemente au cântărit în decizia finală a judecătorilor, ca și circumstanțele faptei comise. El a fost condamnat pentru tâlhărie calificată, tentativă la omor calificat și conducere fără permis, la 7 ani și 6 luni de internare într-un centru de detenție, ca și la plata către victima sa a sumei de 10.000 euro, cu titlu de daune morale. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii