COMUNICAT DE PRESA

Tehnologiile şi echipamentele de la USAMV Iaşi apreciate de un experimentat consultant american

duminică, 11 octombrie 2020, 05:00
2 MIN
 Tehnologiile şi echipamentele de la USAMV Iaşi apreciate de un experimentat consultant american

Un specialist american în ştiinţa solului, cu peste 35 de ani de experienţă internaţională, va colabora cu Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi. Jim Barlow s-a aflat săptămâna aceasta într-o a doua vizită de lucru pentru a stabili, împreună cu reprezentanţii instituţiei de învăţământ ieşene, modalităţile concrete de colaborare şi proiectele în care va fi implicat (în calitate de consultant al unei firme private din zona Moldovei). 

Conform constatărilor sale, ICAM Iaşi s-ar putea transforma într-un ”hub” datorită tehnologiilor, a echipamentelor existente aici, dar şi datorită experienţei şi expertizei în domeniul ştiinţei solului şi plantelor. ”Sunt realmente impresionat de toate echipamentele de cercetare pentru analiza fizică a solului întâlnite aici, la Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, laboratorul fiind dotat la nivelul marilor universităţi din vestul Europei sau SUA. Consider că ICAM poate reprezenta atât pentru România, cât şi pentru sud-estul Europei un centru important de soluţii la problemele aduse de schimbările climatice”, a punctat Jim Barlow.

Specialistul american a mai apreciat şi cercetările desfăşurate în privinţa conservării solului, menţionând că tehnologiile no-tillage încurajate de cercetătorii şi profesorii ieşeni ar putea să prevină deşertificarea sau chiar apariţia fenomenului ”dust bowl” – furtunile de nisip – din anii 30 din SUA, când pe fondul a mai multor ani foarte secetoşi şi în condiţiile folosirii în mod neraţional a plugurilor ce presupun întoarcerea brazdei, cantităţi uriaşe de sol au fost purtate de vânt, pierzându-se complet şi ireversibil orizontul fertil.

”Domnul Jim Barlow, în calitatea sa de consultant în agribusiness şi-a exprimat intenţia de a colabora cu noi încă de la prima întâlnire, când a vizitat Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu. A apreciat infrastructura existentă în laboratoarele noastre, personalul foarte bine pregătit, iar având în vedere calitatea dumnealui de specialist în ştiinţa solului şi vasta experienţă, ne-am arătat foarte interesaţi în a aborda diverse teme de cercetare de actualitate, încercând astfel să găsim împreună soluţii care să vină în sprijinul fermierilor români”, a precizat conf. univ. Dr. Denis Ţopa, Decan al Facultăţii de Agricultură.

Jim Barlow este licenţiat al Colegiului de agricultură din cadrul Universităţii Politehnice – San Luis Obispo, California şi are experienţă în ştiinţa şi microbiologia solului şi agricultură tropicală. În cei peste 35 de ani de experienţă în calitate de consultant internaţional în probleme legate de agricultura conservativă şi managementul proiectelor agricole, Jim Barlow a activat în diverse zone ale lumii dintre care amintim ţări precum Mexic, Panama, Costa Rica, Peru, Cambogia, Australia şi Noua Zeelandă şi mai nou România.

Comentarii