Medicii se aşteaptă la o creştere puternică a bolilor de plămâni

Test lângă creşă: poluare de două ori mai mare decât norma admisă. „Este alarmant”

miercuri, 14 iulie 2021, 01:50
3 MIN
 Test lângă creşă: poluare de două ori mai mare decât norma admisă. „Este alarmant”

Staţia de monitorizare a calităţii aerului din zona Cantemir, aflată lângă o creşă, a arătat anul trecut şi un nivel de particule PM10 de 35 µg/metru cub. "Valorile sunt alarmante" ne-a declarat subliniat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumologie. Medicul consideră că numărul cazurilor de TBC şi BPOC va urca

Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă: numărul cazurilor de TBC şi BPOC (Bronhopneumopatie Cronică Obstructivă) este în creştere şi va atinge în curând un vârf critic. Unul dintre factorii care duc la bolile respiratorii este poluarea, unde Iaşul este fruntaş în ţară. În octombrie, anul trecut, în Iaşi, la o staţie de măsurare situată în interiorul unei creşe unde se află copii cu vârsta între 1 şi 3 ani, concentraţia de particule PM10 (particule cu diametrul sub 10 micrometri) a fost de aproape 35 µg/metru cub.

Potrivit specialiştilor în boli respiratorii, pandemia COVID 19 a ţinut prea mult timp bolnavii cronic departe de porţile spitalelor de profil. Medicii spun că, din cauza scăderii majore a adresabilităţii populaţiei cu afecţiuni pulmonare la sistemul sanitar, în cazul anumitor boli precum TBC sau BPOC, numărul cazurilor noi va exploda. “Tuberculoza a avut un vârf în anii 2000, după care a urmat o uşoară scădere şi după care am intrat într-un oarecare platou. Ştim însă din istorie că, de fiecare dată când a apărut o deflagraţie, o pandemie, tuberculoza a fost cea care a retaliat, iar numărul de cazuri a crescut. Aproape sigur vom asista la o creştere a cazurilor noi, dar şi a cazurilor grave de TBC. Acum totul ţine de o chestiune de conştientizare a medicului de familie ca atunci când pacienţii prezintă o minimă simptomatologie să fie dirijaţi la spital pentru că tuberculoza rămâne în continuare cel mai mare ucigaş din toate timpurile", a subliniat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumologie Iaşi.

Unul dintre marii ucigaşi care se prefigurează la orizont din punct de vedere al bolilor respiratorii şi impactul său asupra populaţiei este poluarea. În 2019, când restul ţărilor europene erau la limita depăşirii particulelor poluante, România se afla în top, mai exact cu mult peste medie. “Poluarea va fi un driver important în patologie respiratorie, cel puţin în următoarea perioadă. Să luăm doar un exemplu din octombrie 2020, an pandemic, cu restricţii de mobilitate şi măsurătorile realizate la Staţia 2, o staţie urbană, culmea, care monitorizează poluarea neimfluenţată de trafic şi care se află amplasată într-o creşă unde sunt copii. Valorile sunt alarmante", a adăugat Radu Crişan Dabija. Mai exact, în octombrie anul trecut, la staţia 2 de monitorizare a calităţii aerului, concentraţia înregistrată de PM10 a fost de aproape 35 µg/metru cub în condiţiile în care legea prevede că valoarea limită anuală care trebuia atinsă până la 1 ianuarie 2020 să fie de 20 µg/m3.

"Legat de poluare şi fumat să nu uităm că Spitalul de Pneumologie tratează bolnavii cu BPOC. Şi trebuie ştiut că nu toţi fumătorii fac BPOC, ci toţi cei care sunt expuşi la noxe respiratorii. Deci suntem într-un oraş poluat şi drept urmare avem nevoie să ne asigurăm că plămânii noştri sunt sănătoşi. Trebuie să ne asigurăm că ajungem rapid la medic pentru a fi diagnosticaţi şi trataţi, iar Spitalul de Pneumologie are această capacitate atât ca şi parte de cazare cât şi, indiscutabil, ca şi corp medical extrem de bine pregătit", a conchis Radu Crişan Dabija. 

Comentarii