De Sănătate

Punem punctul pe știi

Teste efectuate de specialiştii IRO pentru depistarea cancerului, în această duminică în Rediu

sâmbătă, 10 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Teste efectuate de specialiştii IRO pentru depistarea cancerului, în această duminică în Rediu

În această duminică, în comuna Rediu, o caravană de la Institutul Regional de Oncologie va oferi testări gratuite pentru depistarea infecţiilor cu virusul HPV, cât şi teste Babeş-Papanicolau. Astfel, toate femeile care se prezintă la medicii sosiţi în comună pot fi testate, după o serie de criterii. Cele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani vor beneficia gratuit de testarea Babeş-Papanicolau, în timp ce restul în 30 şi 64 de ani de testarea HPV. 

Ele pot beneficia de aceste teste dacă nu au deja un diagnostic de cancer de col uterin confirmat, sunt asimptomatice, nu au făcut screening în ultimii cinci ani şi au adresa în unul dintre cele şase judeţe din Moldova unde IRO derulează programul de testare: Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Vaslui.

Primăria Municipiului Rediu a extins ziua de testare şi va oferi o serie de servicii suplimentare în intervalul 10 – 17.00: consultaţii generale, teste de glicemie şi colesterol, EKC, ecograf, test genetic ADN, iar de la ora 17.00 va fi organizat un curs de prim ajutor cu medicul de familie din comună.

„«Prevenţia salvează vieţi!». Acesta este titlul campaniei pe care o desfăşurăm duminica asta în comuna noastră, o campanie de «prevenţie» – în primul rând – în cadrul căreia veţi putea face, GRATUIT, consultaţii şi analize, teste de glicemie şi colesterol, EKG şi ecograf, osteodensitometrie şi screening cancer de col uterin. Şi pentru a afla, fiecare dintre noi, la ce suntem predispuşi din punct de vedere genetic, vom avea posibilitatea de a face un test ADN al cărui rezultat ne va arăta la ce fel de boli suntem predispuşi, vom înţelege mai multe despre personalitatea noastră, care ne sunt trăsăturile specifice şi vom afla, de asemenea, cum putem să ne îmbunătăţim sănătatea şi comportamentul”, a scris Ciprian Grosu, primarul comunei, pe Facebook.

La ziua dedicată sănătăţii sunt invitaţi locuitorii satelor Breazu, Rediu, Horleşti şi Tăuteşti, aceasta are loc de la ora 10.00 în sala de lângă terenul de sport.

Comentarii