Ţi-e frică să nu afli prea târziu că ai cancer? Scrie aici un e-mail!

luni, 12 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Ţi-e frică să nu afli prea târziu că ai cancer? Scrie aici un e-mail!

„Previne cancerul“: o campanie de screening ce are mare succes la Iaşi. Mii de ieşeni s-au înscris pentru a fi investigaţi gratuit, iar specialiştii implicaţi spun că abia mai fac faţă.

La mai bine de o lună de la lansarea campaniei „Previne cancerul“, de către Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO), aproximativ 2.800 de oameni s-au înscris pentru a beneficia de investigaţii gratuite de screening pentru depistarea cancerului de sân, col uterin, colon şi prostată. Specialiştii de la IRO spun că până acum au programat deja 659 de persoane, dintre care 384 pentru investigaţii de col uterin şi sân, 184 pentru screening de colon şi 91 pentru analize de prostată. Pe lista celor care s-au înscris pentru investigaţii au fost şi persoane care nu au putut fi programate, fie pentru că făcuseră deja screening în ultima perioadă şi era prea curând să repete analiza, fie pentru că nu aveau încă vârsta indicată.

Pentru ca investigaţiile să poată fi făcute de cât mai multe persoane, medicii de la IRO îi îndeamnă pe cei care vor să prindă un loc să se îndrepte şi către ceilalţi furnizori de servicii medicale de urologie, gastroenterologie, radiologie, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, şi ginecologie, de la Maternităţile „Cuza Vodă“ şi „Elena Doamna“, care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), unde vor putea să beneficieze tot gratuit de acest serviciu. „Noi facem o campanie de promovare a screeningului, dar serviciile acestea sunt gratuite şi la alţi furnizori de servicii medicale, nu numai la IRO. Toţi furnizorii de servicii medicale de urologie, gastroenterologie, radiologie, ginecologie, care sunt în contract cu CNAS,  pot face aceste servicii de screening. Este un număr mare de e-mailuri, şi toţi îşi doresc să le facă foarte repede, de aceea îi îndemnăm să ia în calcul şi alternativele. Asta nu înseamnă că îi refuzăm, doar că nu putem urgenta procedurile pentru că trebuie să ne ocupăm şi de pacienţii care vin la control, de exemplu, iar investigaţiilor lor se fac tot cu aceeaşi aparatură“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Campania a fost iniţiată de IRO, alături de Asociaţia IRO şi ROCHE România, iar scopul acesteia este de a informa populaţia asupra necesităţii controalelor periodice care, spun medicii, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Programări mai pot fi făcute până la sfârşitul lunii decembrie, pe e-mailul programari@iroiasi. ro sau pe  www.previnecancerul.ro.

Comentarii