Toate universităţile din Iaşi au suspendat cursurile. Și căminele vor fi închise

vineri, 13 martie 2020, 02:58
3 MIN
 Toate universităţile din Iaşi au suspendat cursurile. Și căminele vor fi închise

În mod oficial, toate universităţile din Iaşi intenţionează să suspende cursurile.

Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ faptul că, în cursul zilei de ieri, s-a luat decizia ca, de luni, să fie sistată activitatea didactică şi să fie închis căminul în care sunt cazaţi studenţii instituţiei de învăţământ superior. Cursurile rămân suspendate până pe 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

„Cursurile faţă în faţă sunt amânate, toate activităţile care se pot ţine online prin mijloace electronice se vor susţine în felul acesta, urmând ca cele practice să fie recuperate până la sfârşitul semestrului. Fiecare facultate, în funcţie de specific, îşi va face un anumit program. Am decis închiderea de luni ca studenţii să îşi poată organiza plecarea“, a precizat prof.dr. Aurelian Bălăiţă.

Cuza suspendă cursurile, dar închide doar parţial căminele

Şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a decis suspendarea activităţii didactice, o măsură ce pare a fi luată la presiunea studenţilor, fiindcă în ultimele două zile rectorul Toader a precizat că nu se impun astfel de măsuri de suspendare. Însă, Consiliul de Administraţie, întrunit în dimineaţa zilei de ieri, a luat decizia de suspendare a cursurilor începând cu ziua de vineri, 13 martie, până pe 31 martie inclusiv.

„Activităţile didactice se vor desfăşura în sistem online, iar cele care nu pot fi derulate prin intermediul platformelor online vor fi recuperate ulterior, după un grafic stabilit la nivelul fiecărei facultăţi. Au mai fost suspendate activităţile extracurriculare programate să se desfăşoare în cadrul UAIC în perioada stabilită, care implică aglomerări de persoane (conferinţe, workshop-uri, evenimente culturale etc.), dar şi activitatea cantinelor Universităţii, a ceainăriei din Grădina Botanică, a cafenelelor (din corp B, Tafrali şi «La Balenă»)“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Aceştia au decis şi închiderea temporară a căminelor, nu au precizat de când anume începe, dar au specificat faptul că le va permite inclusiv studenţilor care fac dovada că lucrează, precum şi studenţilor doctoranzi, să rămână în continuare în cămine (pe lângă familişti, Erasmus şi internaţionali sau cei proveniţi de la casele de copii şi centre de plasament). Ceea ce înseamnă că o bună parte dintre studenţii universităţii vor avea dreptul în continuare să rămână în cămine.

„De asemenea, s-a decis sistarea temporară a deplasărilor angajaţilor şi ale studenţilor în străinătate. Pentru a evita situaţiile de carantină/izolare în ţări de destinaţii sau de tranzit, aceste deplasări vor fi reprogramate. Activităţile administrative şi de cercetare din cadrul UAIC vor continua să se desfăşoare în condiţii normale, însă se suspendă programul cu publicul faţă în faţă. S-a hotărât şi închiderea temporară a complexului de sere şi a corpului administrativ din Grădina Botanică, precum şi a Muzeului Univer­sităţii“, au punctat suplimentar reprezentanţii UAIC.

Comentarii