De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Tratamentul cu laser CO2 în rejuvenarea genitală (P)

luni, 30 ianuarie 2023, 09:30
5 MIN

Tratamentul cu laser fracționat în ginecologie este o metodă inovativă, non-chirurgicală și non-invazivă, de ultimă generație, ce capătă teren ca și opțiune terapeutică în multiple patologii din sfera genitală.

Este sigur, eficient și recunoscut internațional de comunitatea științifică prin multiple studii clinice, ce confirmă rezultatele foarte bune în tratamentele de rejuvenare vaginală. De asemenea, tratamentul cu laser CO2 fracționat durează doar câteva minute, este simplu, fără durere și efecte secundare, dar cu o multitudine de beneficii asupra calității vieții și relației de cuplu.

Cum funcționează aparatul?

Smaxel IDS este un aparat de laser CO2 fracționat ce acționează prin unde laser, sub formă de pulsații fine de energie. Acestea penetrează țesutul de la nivel genital, iar prin efectul termic stimulează procesul de sinteză a colagenului, elastinei și vascularizația. Astfel, are loc o îmbunătățire semnificativă a mucoasei genitale și a pielii din această zonă, fapt demonstrat științific și prin studii histologice.

Tratamentul se efectuează cu ajutorul unei sonde vaginale, cilindrice, ce se introduce în interiorul vaginului și emite energia laser într-un mod sigur și eficient asupra țesuturilor. Durează aproximativ 30-40 minute. Înainte de procedură se realizează antiseptizarea regiunii vulvo-vaginale și se aplică o cremă anestezică local.

 Efectul termic duce la regenerarea celulelor epiteliale, restabilește pH-ul optim vaginal, ajută la refacerea florei și are efect benefic în infecțiile uro-genitale recidivante prin stimularea proceselor imune locale.

Procesul de remodelare duce la creșterea lubrefierii vaginale (o mai bună hidratare și umectare), astfel îmbunătățește senzația de uscăciune vaginală, îngustează pereții vaginali și are efect benefic asupra relației cu partenerul, ameliorând discomfortul din timpul contactului sexual.

Câte ședințe sunt necesare?

Protocolul de tratament constă în efectuarea unei cure complete de 3 ședințe, la intervale regulate de 4-6 săptămâni.

La nevoie, se pot efectua ședinte adiționale de întreținere.

Efectul terapiei este imediat, procesul de regenerare începe în momentul tratamentului și continuă în următoarele săptămâni, iar simptomatologia se ameliorează în 10-14 zile. Mucoasa vaginală va fi mai hidratată, tonusul se va îmbunătăți iar sensibilitatea locală va fi restabilită.

Efectul maxim se observă la 6 luni după terminarea curei de 3 ședințe și poate fi prelungit până la 12 luni sau mai mult, după caz.

Cui îi este recomandat – INDICAȚII:

  • Uscăciune vaginală (atrofie genitală)
  • Prurit (mâncărimi datorate atrofiei de menopauză)
  • Laxitate vaginală după naștere sau la menopauză
  • Vaginita atrofică post tratamente oncologice
  • Incontinența urinară (pierderi spontane de urină)
  • Infecții urinare repetate
  • Vaginite (infecții genitale) recidivante
  • Prolaps genital incipient sau recidivant după tratament chirurgical
  • Modificarea florei genitale, senzație de jenă
  • Discomfort în timpul contactului sexual (lipsa lubrefierii)
  • Lichen scleros cronic genital
  • Hiperpigmentare vulvară       

Cine poate face tratamentul?

Femeile tinere – sub 35 ani, mai ales cele care se confruntă cu probleme în viața intimă, datorită uscăciunii vaginale, scăderea libidoului, discomfort la contact, senzații de jenă sau chiar durere. Rejuvenarea genitală este greșit atribuită femeilor peste 40 ani, deoarece multe femei tinere,  se confruntă cu astfel de simptome.

Proaspăt mămici – după naștere naturală ( cu sau fără epiziotomie) sau cezariană. De asemenea, se indică tuturor mamelor ce observă o laxitate crescută în sfera genitală și un tonus vaginal scăzut sau pierderi spontane de urină după nașteri.

35-45 ani – lucrurile nu mai sunt la fel și viața intimă adesea are de suferit în această etapă a vieții ( premenopauza). Balanța hormonală nu mai este atât de echilibrată pe cât ne-o dorim și dezechilibrele florei vaginale își spun cuvântul.

45+ (Menopauza)  –  Un pas de temut pentru femei, care vine cu o avalanșă de schimbări și de simptome neplăcute cărora femeia trebuie să le facă față! Laserul CO2 fracționat este singurul tratament non-invaziv, nechirurgical şi ne-hormonal care s-a dovedit eficient împotriva simptomelor menopauzei pentru zona intimă.

CONTRAINDICAȚII:

  • Infecții urinare existente
  • Infecții vaginale prezente
  • Displazii sau cancer de col uterin
  • Displazii sau neoplazii vulvo-vaginale
  • Herpes genital
  • HPV genital
  • Sarcina și alăptarea
  • Prolaps genital avansat
  • Hemoragii genitale / menstruație

Ce efecte secundare pot să apară?

Nu au fost raportate efecte adverse semnificative până în prezent, astfel tratamentul este certificat ca fiind sigur și eficient.

Procedura laser poate provoca o senzație de căldură moderată/intensă, ce se poate menține 1-3 zile, înțepături sau ușoare sângerari ce pot dura 24-48h.

Ce trebuie să fac/ să nu fac după tratament?

Se recomandă purtarea lenjeriei de corp moale (bumbac).

Igiena locală se poate efectua și în seara zilei de după tratament, dar trebuie făcută blând, fără frecare sau curățare agresivă.

Contactul sexual trebuie evitat 5-7 zile după procedură.

Se recomandă evitarea dușurilor fierbinți și a băilor în cadă/ jacuzi/ piscină timp de o săptămână după tratament.

Nu folosiți tampoane interne ( tip OB) timp de 10 zile.

De asemenea se recomandă oprirea tratamentelor cu Corticosteroizi timp de 10-14 zile.

Recomandări înainte de procedură:

Înainte de orice fel de tratament de rejuvenare genitală se indică efectuarea unui examen ginecologic complet și o anamneză detaliată.

Se recomandă efectuarea unui test Babeș-Papanicolau, a unui sumar de urină + urocultură și a unei culturi din secreția vaginală pentru a evita o posibilă infecție uro-genitală sau o displazie de col.

Așadar, laserul CO2 fracționat este o metodă de rejuvenare genitală inovativă, sigură, eficientă, durează puțin, recuperarea este foarte rapidă și efectele sunt extraordinare în multiple afecțiuni, iar calitatea vieții femeii este îmbunătățită semnificativ după.

La clinica Avicena Profertis din Iaşi, acest tratament este oferit de medici cu specializare în domeniu, cu exeperienţă în ţară şi străinătate.

Comentarii