Trei brăţări preistorice din aur, furate din România, readuse în ţară

miercuri, 21 februarie 2024, 15:34
2 MIN
 Trei brăţări preistorice din aur, furate din România, readuse în ţară

Trei brăţări preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, furate de autori necunoscuţi şi ulterior înstrăinate, au fost aduse, marţi, în ţară din Belgia. Bunurile din patrimoniul naţional au fost depistate când au apărut la o licitaţie în Monte Carlo.

Cele trei brăţări preistorice din aur sunt din epoca bronzului şi perioada hallstattiană timpurie mijlocie (finalul mileniului II a.Chr).

”Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuţi şi, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitaţii publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brăţară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziţiei domiciliare la reşedinţa din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitaţii din Monte Carlo cele două brăţări, în vederea vânzării publice”, a transmis Parchetul General.

”Pentru a face posibilă returnarea brăţărilor în România, a fost necesară declanşarea de către Ministerul Regional Flamand – Departamentul pentru Cultură a unei proceduri de declasare (brăţările fiind protejate de legea flamandă ca artefacte preţioase, fiind înscrise pe o listă de bunuri de patrimoniu). Acţiunea de returnare a brăţărilor a fost posibilă printr-o foarte bună cooperare judiciară cu judecătorul de instrucţie de la Tribunalul de Primă Instanţă din Veurne – Belgia şi a beneficiat de sprijinul Ministerului Regional Flamand – Departamentul pentru Cultură, Ambasadei României la Bruxelles şi a membrului naţional la Eurojust”, a transmis Parchetul General.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. 

Comentarii