De Business

Punem punctul pe știi

Crochiuri economice

Ultima formulă a finanţării Centenarului

luni, 04 decembrie 2017, 08:00
3 MIN
 Ultima formulă a finanţării Centenarului

În materie de stabilire a regimului finanţării Culturii, constatăm că două au fost preocupările (mai) recente ale Executivului. Înaintea alocărilor efective se doreşte adaptarea normei juridice în funcţie de modificările organizatorice aduse la nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN). În esenţă, discuţia apare exclusiv în jurul departamentului „Centenar” şi a modului de finanţare a proiectelor acestuia.  

Cunoaştem că recent a fost creată în cadrul MCIN o nouă componentă organizaţională, menită să formuleze, centralizeze şi evalueze propunerile privind acţiunile pe linia aniversării Centenarului României (1918-2018). De fapt, prin OG nr. 5/2017, respectiva structură a preluat activităţile Departamentului Centenar, din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. De aceea, acum, un proiect de OUG, aflat în „etapa transparenţei publice”, îşi propune să completeze OG nr. 5/2017 (privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenar).

Mai precis, se introduce un nou articol (8). Potrivit acestuia, „Alocarea de la bugetul de stat a sumelor aferente manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, formulate şi asumate de ministere (…) se realizează prin bugetul MCIN” (http://www.mfinante.ro). În ce priveşte mărimea alocării în discuţie, ne dumirim cum stau lucrurile consultând un alt important proiect de act normativ elaborat de Guvern. Este vorba despre Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018, aflat şi acesta în aceeaşi fază a transparenţei publice. Astfel, din cuprinsul Art. 57 reiese că MCIN urmează să primească „suma de 150.000 mii lei necesară finanţării manifestărilor (…) prilejuite de aniversarea Centenarului (…)”, http://www.mfinante.ro).

Din respectiva sumă, 86.218 mii lei (57%) priveşte „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”. N-am putea spune dacă bugetul Centenarului, aşa cum a fost acesta stabilit, este mic ori mare. În monedă europeană, poate ceva mai mult de 33 mil. euro – pentru toate proiectele de tipul menţionat, precum şi „pentru atingerea obiectivelor asumate (…) şi o mediatizare a evenimentelor care să genereze o cât mai largă participare a publicului şi o implicare a societăţii în aceste acţiuni” (http://www.mfinante.ro). Însă, împlinirea a 100 ani de la constituirea Statului Naţional Unitar Român reprezintă un moment important pentru naţiunea întreagă. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât – se aminteşte în acelaşi document guvernamental – avem de-a face cu un moment ideal pentru a „reflecta cu privire la România următorului secol”, dincolo de o evocare a trecutului. În privinţa urgenţei adoptării normei juridice (de completare a regimului finanţării MCIN), Executivul face trimitere (Ibid.) la „iminenţa demarării acestor proiecte la 1 ianuarie 2018”. În fine, nu este uitată nici menţionarea faptului că (şi) pe această cale „se asigură realizarea interesului general care vizează respectarea principiului constituţional referitor la dreptul de acces la cultură”.

 

 

 

                                                                                                         

Comentarii