UMF lansează azi un club de literatură

luni, 22 octombrie 2018, 01:50
2 MIN
 UMF lansează azi un club de literatură

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi relansează astăzi clubul de literatură „V. Voiculescu“, coordonat de Richard Constantinescu, angajat al universităţii. 

„Clubul îşi propune să aducă în rândul studenţilor cărţi şi teme incitante pentru analiză şi dezbatere, dar şi de a lansa tineri talentaţi, care îşi pot expune într-un spaţiu deschis, lăsând la o parte inhibiţiile, creaţiile literare“, au precizat reprezentanţii universităţii. Deschiderea oficială are loc astăzi, 22 octombrie, de la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade“ a universităţii, şi va fi marcată de lansarea unei cărţi prezentată de un grup de studenţi medicinişti din anul I de la Medicină Generală – „O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior“, de Adam Kay, care a apărut în acest an în România la Editura „Publica“. Invitatul special al evenimentului este dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar de obstetrică-ginecologie.

Cartea prezentată este scrisă din perspectiva unui fost medic de obstetrică-ginecologie din Marea Britanie, fiind o radiografie făcută de către acesta a sistemului medical. „Literatura, ca medicina, îţi permit să intri în universul celuilalt. Lectura, ca dialogul cu pacientul, sunt procese de conectare. Experienţele fiecăruia dintre noi, cunoştinţele şi gândurile noastre au o organizare de tip narativ. Ce-am fi fost dacă nu scriam? Ce-ar fi fost medicina dacă n-ar fi fost transmisă prin intermediul cărţii? Toate întâmplările frumoase ori dramatice pe care le-am trăit şi nu le-am povestit şi scris s-ar fi pierdut în trecut“, a declarat Richard Constantinescu. Clubul de lectură s-a înfiinţat în 2004, când la UMF s-au sărbătorit patru decenii de existenţă a Cenaclului „Vasile Voiculescu“ în prezenţa scriitorului Ion Hurjui, coordonatorul acelui cenaclu şi membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. 

 

 

Comentarii