Un bărbat cu şase copii în întreţinere s-a specializat pe furturi de buzunare. Judecătorii l-au întemniţat

marți, 20 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Un bărbat cu şase copii în întreţinere s-a specializat pe furturi de buzunare. Judecătorii l-au întemniţat

Două instanțe au pronunțat sentințe diametral opuse plecând de la aceleași argumente. La Judecătorie, un hoț de buzunare a fost condamnat cu suspendare, luându-se în calcul faptul că era singurul întreținător al familiei. Curtea de Apel l-a condamnat cu executare tocmai pentru că, unic întreținător al familiei fiind, se ține de potlogării.

Constantin Avan a fost trimis în judecată în martie anul trecut, pentru furt calificat. Cu două luni înainte, într-un autobuz ce circula pe traseul 19, între Alexandru cel Bun și Podul de Piatră, îl lăsase pe un ieșean fără telefonul mobil Samsung A51 ținut în buzunarul gecii. Avan îi scosese telefonul din buzunar și îl dăduse imediat unei complice.

Au coborât amândoi la prima stație, victima dându-și seama că fusese jefuită abia pe la stația Frigorifer. În fața judecătorilor, Avan își recunoscuse fapta, fiind condamnat la un an și 6 luni de închisoare.

Singura problemă a magistraților a fost stabilirea modului de executare a pedepsei. Avan locuia într-un cămin al Primăriei, având în întreținere 6 copii, o fetiță de 6 ani având probleme medicale.

Mai fusese condamnat în trecut, dar acum lucra ca salahor în construcții. Judecătorii au apreciat că nu este necesară executarea pedepsei în regim de detenție, mai ales că familia sa avea „mare nevoie de susținerea sa morală și financiară”. Ca urmare, ei au decis ca executarea pedepsei să fie suspendată.

Procurorii au contestat decizia, arătând că Avan avea un palmares infracțional impresionant. Nu mai fusese condamnat de mult timp în România, dar nu pentru că s-ar fi cumințit, ci pentru că își mutase în perioada 2007-2019 activitatea în Franța, Norvegia, Belgia, Germania, Franța și Italia.

„Comiterea repetată, la diferite intervale de timp şi în diferite locuri, a unor infracţiuni similare de către inculpat, după ce acesta a executat pedepse privative de libertate, s-a aflat sub imperiul unor măsuri preventive privative de libertate ori a beneficiat de clemenţa instanţelor care i-au acordat beneficiul liberării condiţionate, denotă perseverenţă infracţională, o neasumare conştientă de la normele de conduită socială şi o abatere voluntară, persistentă de la acestea”, au arătat procurorii.

Argumentele acestora au fost acceptate de magistrații Curții de Apel. Aceștia au ajuns la concluzia că regretele exprimate de Avan la Judecătorie fuseseră pur formale, fără ca hoțul să vrea cu adevărat să se îndrepte. Magistrații instanței superioare au întors sentința colegilor, dispunând executarea pedepsei în regim de detenție. 

Comentarii