Un spectacol extraordinar oferit de zeci de copii talentaţi din Satu Nou. Atmosferă electrizantă – VIDEO

joi, 21 decembrie 2023, 02:50
6 MIN

Copiii din satul Satu Nou, cei pentru care a fost extinsă Campania de Crăciun, datorită donației generoase din partea Rețelei Medicale Arcadia, ne-au impresionat cu un adevărat spectacol ieri, 20 decembrie, când le-am oferit darurile. 

Talentele lor și creativitatea au fost remarcabile. Acești prichindei au prezentat momente artistice tradiționale, inclusiv dansuri populare autentice, colinde rar auzite și deosebite, un dans tradițional al caprei însoțit de versuri originale și un plugușor cu versuri dedicate echipei de la „Ziarul de Iași”.

Aici puteti gasi un link la un fisier care contine peste 200 de fotografii de la eveniment

Clasa elevilor de-a IV-a a fost transformată în sală de spectacole. Am luat loc alături de părinții școlarilor și preșcolarilor, așteptând să fie trasă cortina și să vedem ce ne-au pregătit. Surpriză! Iisus și ieslea din Bethleem au ajuns în Satu Nou.

VEZI CE A PRIMIT FIECARE COPIL, SCOALA SI FAMILIE

Toți erau îmbrăcați în costume populare, iar cei mai mici dintre ei stăteau în mijlocul scenei, pe fân, legănând un bebeluș. O copilă blonduță, cu două codițe și cornițe de ren pe cap, a balansat leagănul cu pruncul timp de o oră, cât a durat serbarea.

Talentul – arma secretă a prichindeilor din Satu Nou

Spectacolul atent pregătit de cei 58 de elevi ai claselor pregătitoare, a II-a și a IV-a, împreună cu doamnele învățătoare Sorina, Irina și Georgiana, a debutat cu următoarea mărturisire: „De când am aflat că veți veni la noi, zilele au părut interminabile. Gândul la întâlnirea de astăzi ne făcea nerăbdători”.

Cititi si: Explozie de bucurie la Prisăcani: sute de elevi şi părinţi, părtaşi la Campania de Crăciun a ZdI. Mulţumim donatorilor!

Copiii erau încântați de prezența lui Moș Crăciun, care venise chiar în școala lor. Au recitat, rând pe rând, câte o poezie. Nu s-au încurcat și nu s-au grăbit, au stat cu ochii pe părinții lor, care erau în sală, și au prins încredere. Magia Crăciunului le-a dat curaj și Andreei, o fetiță care la începutul școlii nu vorbea foarte bine, și Elenei, eleva cu sindrom Down, să îi spună o poezie Moșului plin de daruri.

VEZI MAI MULTE FOTOGRAFII AICI

Prichindeii ne-au bucurat cu patru colinde. „Deschideți ușa, vin cu colinduța!”, „Vin colindătorii”, „Altfel de colind” și „Sub fereastră la om bun” au fost colindele ce-au răsunat în Satu Nou, în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Poate cel mai emoționant moment a fost cel în care o fetiță de clasa a IV-a a cântat „De-aș ajunge cea mai mare slavă pământească”. Sala a fost cuprinsă de liniște, iar toți cei prezenți nu-și puteau lua ochii de la ea. Pe lângă vocea sa delicată, a fost vorba despre emoție sinceră, iar versurile „Ce folos, ce folos/Slavă fără de Hristos” au vibrat în inimile tuturor.

Jocul caprei de la școala din Satu Nou

Se pare că talentul a fost împărțit în Satu Nou și în rândul cadrelor didactice. Doamna Sorina Păduraru, învățătoarea clasei a IV-a, a compus noi versuri pentru jocul caprei, originale și adaptate prezentului, iar băieții ne-au prezentat acest obicei străvechi.

                        O sceneta amuzanta cu "capra de la Prisacani", pregatita de elevii din Satu Nou

Vă prezentăm o frântură din versuri:

„Am adus aici cu noi și capra lui nea’ Bârzoi.

E capră crescută, bre, cu fonduri PNRR!

E o capră educată, cântă, joacă și-i stilată!

E capră cu căpătâi și poate o lua locu’ I!

Capra mea e cam fricoasă c-a văzut juriu la masă.

Nicio boală n-a avut, c-a băut apă din Prut!

Capra mea-i imunizată c-a avut Covid odată!

Buletin la capră n-am, că-i minoră, are-un an.

Capra mea n-am vaccinat-o că s-a imunizat

A avut Covid odată și-am ținut-o izolată.”

Moment marca Mugurașii

Școala Primară Satu Nou se poate mândri cu Ansamblul de dansuri populare Mugurașii. Au participat la numeroase concursuri și festivaluri, obținând de fiecare dată premii. În cancelaria școlii am găsit un dulap plin cu trofee și medalii. La serbare, am avut ocazia să privim un scurt moment realizat de cea de-a patra generație de Mugurași din Comuna Prisăcani.

VEZI SI MAI MULTE FOTOGRAFII AICI

După atât de multe momente de excepție, finalul trebuia să fie pe măsură. Am avut parte de un Plugușor original, în care micuții au făcut trimitere la „Ziarul de Iași”, la ajutorul acordat de Rețeaua Medicală Arcadia și Fiterman Pharma, dar și la donatorii care s-au gândit la ei.

„Aho, aho, dragi mesageri, ce-ați venit și azi și ieri

Cu daruri pentru copilași prin ziarul de la Iași!

La Satu Nou ați venit, bucurii ne-ați oferit,

Că așa multe daruri deodată nu am avut niciodată.

Pentru toți ce au trudit, pentru toți ce-au dăruit

Hai să tragem un hăit să se audă în munți și văi bucuria de la noi!

Ați donat cât ați putut, inimile ne-ați umplut

Daruri ați adus noian prin cei de la Fiterman.

Ați împlinit visele și prin Procons ONG,

Dar și alți și alți din țară, care și-au dorit să sară

Cu o mână de ajutor și-ați trudit cu toți de zor

Ca s-avem Crăciun bogat cu toate ce s-au donat

Cu tot ce s-a adunat cât e țara-n lung și-n lat…”

„În puritatea de copil ne simțim fericiți”

La Școala Primară Satu Nou a fost prezentă și Raluca Fiterman, CEO Arcadia Spitale și Centre Medicale, care le-a transmis câteva vorbe prichindeilor.

„Moș Crăciun ne-a trimis pe noi către voi cu cadouri, pentru că am auzit că sunteți cuminți, învățați foarte bine la școală, aveți rezultate extraodinare și niște profesori minunați, care în fiecare zi sunt alături de voi și vă învață doar lucruri bune și frumoase. Aveți niște părinți care fac totul pentru voi. Moșul știe tot ce faceți și e foarte important să credem în magia Crăciunului, să ne bucurăm de aceste momente împreună cu familia, cu profesorii și, de ce nu, să ducem mai departe toate aceste tradiții frumoase pe care le-am văzut astăzi la voi”, le-a împărtășit Raluca Fiterman micuților din Satu Nou.

Înainte de a ne dărui tuturor câte o Crăciuniță și câteva ornamente de Crăciun confecționate de copii, doamna învățătoare Sorina ne-a făcut o mărturisire. „Este o vorbă: «simplitatea noastră de la țară». În puritatea de copil noi ne simțim fericiți. Dacă noi, ca adulți, suntem geloși vreodată pe copii, atunci suntem geloși de Crăciun. Eu sufăr foarte mult că nu mai sunt copil să mi se pară bradul înalt de 10 metri”, ne-a spus aceasta.

 

 

 

Comentarii