Un tânăr IT-ist şi-a descoperit o tumoră de 7 cm în spatele unui ochi. Creierul se adaptase, dar riscul de complicaţii era foarte mare

miercuri, 31 mai 2023, 01:54
2 MIN
 Un tânăr IT-ist şi-a descoperit o tumoră de 7 cm în spatele unui ochi. Creierul se adaptase, dar riscul de complicaţii era foarte mare

Echipa medicală de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a reuşit să salveze un tânăr de 37 de ani după o operaţie complexă, îndepărtându-i acestuia o tumoră aflată într-o poziţie greu de ajuns, existând riscul de complicaţii severe. Răzvan le-a povestit medicilor că totul a început cu o serie de amorţeli uşoare şi alte probleme în zona capului, care l-au făcut să meargă la un control oftalmologic.

Acolo, în timpul examinării fundului de ochi, medicii au observat ceva în neregulă, au solicitat investigaţii amănunţite, iar rezultatele au arătat o formaţiune care s-a dovedit a fi o tumoare benignă.

„Nu am suferit niciodată o lovitură, aşadar este clar că aceasta s-a dezvoltat treptat şi pe o perioadă lungă de timp. Motivul pentru care nu am avut probleme până acum este faptul că creierul meu s-a adaptat treptat la această prezenţă. La început, am fost extrem de speriat. A fost greu să accept că mi se întâmplă asta. Cu toate acestea, vestea a fost mai puţin gravă decât ar fi putut fi. M-a ajutat să mă pregătesc pentru această intervenţie şi faptul că am întâlnit alţi pacienţi, unii cu probleme mai grave”, a explicat tânărul de 37 de ani.

Conf.dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale şi cel care a coordonat echipa care a realizat intervenţia chirurgicală, a precizat că este vorba despre un pacient tânăr care a venit la unitatea medicală cu tulburări de vedere şi o pareză a nervului oculomotor.

„După investigaţii imagistice de înaltă performanţă, s-a descoperit că pacientul are o tumoră localizată la baza craniului, mai precis un meningiom benign de gradul unu. Această tumoră se află într-o zonă dificil accesibilă din punct de vedere chirurgical, în special din cauza elementelor anatomice din jur, printre care se numără majoritatea nervilor cranieni ce trec prin sinusul cavernos”, a precizat Lucian Eva.

Acesta a adăugat că în momentul de faţă s-a intervenit chirurgical pentru reducerea tumorii, de la un diametru de 7 centimetri la unul de 3 centimetri, fapt care va permite ca, ulterior, să se poată interveni cu tratamentul cu Gamma Knife, o procedură de radiochirurgie care vizează menţinerea tumorii într-un stadiu din care să nu mai crească.

„Rata de control local în aceste situaţii se apropie de 100%, ceea ce demonstrează complexitatea intervenţiilor medicale din cadrul spitalului nostru şi implicarea echipelor medicale în tratarea pacienţilor. Înainte de operaţie, s-a realizat o embolizare, adică s-au închis vasele de sânge care hrănesc tumora, prin intermediul unei proceduri endovasculare efectuate în laboratorul nostru de diagnostic şi tratament endovascular. A doua zi, s-a efectuat intervenţia chirurgicală propriu-zisă, cu un risc redus de sângerare. În etapa a treia, o altă echipă specializată în radiochirurgie cu Gamma Knife va interveni”, a mai punctat managerul unităţii medicale.

El a spus că recuperarea pacientului va fi completă şi acesta va putea să îşi continue activitatea în domeniul IT. 

Comentarii