Un ucigaş de tată îmbătrânit în puşcărie, ajuns la 60 de ani, cere eliberarea

luni, 22 noiembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Un ucigaş de tată îmbătrânit în puşcărie, ajuns la 60 de ani, cere eliberarea

Deşi putea să o ceară de mai mult timp, el nu a făcut acest lucru. Magistraţii i-au spus să revină peste 6 luni: au remarcat că nu lucrase pe parcursul detenţiei, deşi era apt. În plus, nici nu părea să regrete sincer fapta săvârşită.

Un paricid cere să fie eliberat din puşcărie. Ajuns la 60 de ani, el a cerut judecătorilor să-l elibereze, urmând să se mute în casa părintească şi să trăiască din pensie. Bărbatul a îndeplinit deja condiţiile minime pentru liberarea condiţionată. Magistraţii i-au cerut să revină însă cu o altă cerere, peste şase luni.

Gheorghe Munteanu fusese condamnat în 2013 la 12 ani de închisoare, după ce îşi omorâse tatăl în bătaie, pe fondul consumului de alcool. Scăpase relativ ieftin: când este comis împotriva unui membru al familiei, omorul se poate pedepsi cu până la 25 de ani de închisoare. În septembrie, comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului i-a avizat cererea de a fi eliberat înainte de termen, decizia urmând să fie luată de judecători.

Conform legii, liberarea condiţionată poate fi solicitată după executarea a minim trei sferturi din pedeapsă, atunci când aceasta depăşeşte 10 ani. Dacă deţinutul a împlinit însă 60 de ani, el poate cere liberarea după executarea a doar jumătate din pedeapsă. Faţă de cele minimum 2.191 de zile de închisoare necesare, Munteanu executase 3.070 de zile, la care se adăugau alte 474 de zile, acordate din cauza condiţiilor de detenţie.

Ucigaşul nu avea antecedente penale, fusese recompensat de 10 ori pe parcursul detenţiei, nu fusese sancţionat disciplinar şi se implicase în activităţile cultural-educative organizate în penitenciar. Întrebat din ce va trăi în eventualitatea liberării, Munteanu spune că va locui în casa părintească, întreţinându-se din pensie.

Deşi condiţiile de bază ale liberării condiţionate fuseseră îndeplinite, judecătorii au subliniat că liberarea este opţională, nu obligatorie. Ei nu au fost convinşi că deţinutul se îndreptase într-adevăr. Magistraţii au remarcat că Munteanu nu lucrase pe parcursul detenţiei, deşi era apt. În plus, nici nu părea să regrete sincer fapta săvârşită.

„Chiar dacă a susţinut în faţa instanţei că recunoaşte şi regretă fapta săvârşită, condamnatul a arătat că de fapt nu l-a lovit pe tatăl său, ci doar l-a împins şi cu toate că a afirmat că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice la momentul săvârşirii infracţiunii, nu pare să înţeleagă că tot de propria voinţă ţine şi ajungerea în stare de ebrietate. În aprecierea instanţei, nu s-a făcut dovada faptului că persoana condamnată s-a îndreptat şi este pregătită pentru reintegrarea în societate”, au conchis magistraţii Judecătoriei, care au decis respingerea cererii de liberare condiţionată.

Decizia a fost contestată de Munteanu, Tribunalul urmând să se pronunţe săptămâna viitoare. Dacă şi apelul deţinutului va fi respins, el va putea cere din nou liberarea peste şase luni.

Comentarii