Un vot pentru Contra

sâmbătă, 15 iunie 2019, 01:50
4 MIN
 Un vot pentru Contra

România are un potenţial fotbalistic imens, dar va relua şirul calificărilor numai atunci când va reuşi să bifeze două campanii diferite cu aceeaşi conducere tehnică.

Este o opinie strict personală, dar pe care aş dori-o generalizată. Subsemnatul, adicătelea autorul acestui articol, este un susţinător frenetic al ideii de stabilitate a băncii tehnice. Şi un susţinător al selecţionerului echipei naţionale. La echipele de club, principiul stabilităţii pare desuet, antrenorii se schimbă (scuzaţi expresia) precum izmenele. Este un fenomen regretabil şi, în acelaşi timp, nu este un fenomen românesc. Asemenea lucruri se întâmplă şi în Spania, şi în Germania, nemaivorbind de Anglia şi Italia. Suporterii (fanii) echipelor de club au un cuvânt din ce în ce mai important. Nu numai la noi, dar noi suntem experţi în preluarea exemplelor negative din Occident. Şi nu numai din fotbal. La capitolul "selecţioneri" l-am susţinut şi pe Iordănescu, şi pe Piţurcă, şi pe Răzvan şi chiar pe acest Christoph Daum, cea mai nefericită alegere a FRF pentru acest post. Iar dacă ar ajunge vreodată selecţioner vreun "SMURD" (specie mult dorită de suporteri) gen Şumudică, Rednic, Mulţescu ş.a.m.d. va fi, de asemenea, susţinut, cel puţin cu inima, de subsemnatul.

Pentru că dacă vorbim de selecţionerul echipei naţionale lucrurile se schimbă niţel: performanţele echipei naţionale sunt deasupra ideilor exprimate de Jean de la Craiova, Guţă din Bucureşti sau Romică din Timişoara. Selecţionerul (ne place, ori ba) este numit de FRF, iar alegerea lui Cosmin Contra pare una inspirată. Dar poate că nu e? Hai să detaliem argumentele "pentru Contra" etalate chiar de unii ziarişti, chiar de acei ziarişti care invocă influenţa doamnei impresar Anamaria Prodan asupra selecţiei, în contrast cu la fel de improbabila influenţă a familiei Becali asupra selecţiei altora. Argumentele: 1. Cosmin este un selecţioner tânăr, sensibil apropiat ca generaţie de jucători; 2. Contra este (şi a dovedit-o!) un adept al jocului ofensiv, deloc tradiţional în istoria naţionalei; 3. Bilanţul lui "Guriţă" ca selecţioner: (10-5-2 / 29-16), adicătelea numai două înfrângeri (una oficială). Mai adăugăm şi faptul că actualul selecţioner este la prima experienţă de acest gen: nu este un selecţioner de profesie, precum Victor Piţurcă, iar meseria de selecţioner devine din ce în ce mai diferită de cea de antrenor de club. Antrenorul Răzvan Lucescu, aureolat recent în Grecia, a eşuat în această meserie, dar Cosmin Contra are şanse în ciuda unor suporteri ignoranţi, sau ai vectorilor de opinie prodanofobi sau becalofili.

În sprijinul opţiunii "pentru Contra" putem aduce două voci competente: una este a lui Victor Piţurcă, cel mai eficient selecţioner din istoria fotbalului românesc (cifrele vorbesc!) şi cealaltă este a lui Gică Hagi, fost selecţioner numit cândva prea devreme, dar o personalitate în fotbalul autohton de care trebuie să se ţină seama. La numirea lui Piţurcă la naţională în cel de-al treilea mandat, el a cerut două mandate consecutive pentru a construi o nouă reprezentativă. În jumătatea de mandat preluată de la Răzvan Lucescu, a eşuat în urma unui baraj, în campania pentru Euro 2016 a lăsat naţionala (spre ne-lauda lui) pentru un contract pe petrodolari, dar a lăsat-o cu şanse mari de calificare, fructificate târâş-grăpiş de interimarul Anghel Iordănescu. Când Piţurcă a preluat naţionala în 2013, favoritul tuturor (FRF, presă, suporteri etc.) a fost Gheorghe Hagi, însă acesta a fost ferm: "Nu iau naţionala la mijloc de campanie!". Ori tocmai asta vrea pseudosuporterimea carpato-danubiano-pontică: schimbarea "antenorului" la mijlocul drumului, ca şi cum ROMÂNIA ar fi cu FCSB, Dinamo, Poli Iaşi sau Ştiinţa Miroslava.

Lecţii de viaţă oferite gratis de corifei care conduc la o singură concluzie: Contra trebuie să-şi termine mandatul, mai ales pentru faptul că fotbalul românesc nu este un paradis, pentru a da vina nerealizărilor pe un selecţioner. Mai mult, dacă această calificare la Euro 2020 nu va fi atinsă, munca lui Cosmin Contra trebuie continuată, nu luată de la capăt! Rămân la părerea exprimată de nenumărate ori: România are un potenţial fotbalistic imens, dar va relua şirul calificărilor numai atunci când va reuşi să bifeze două campanii diferite cu aceeaşi conducere tehnică. Indiferent de rezultat!

Comentarii