Ce au votat ieri şi ce mai votează consilierii judeţeni în ultimele zile din 2018?

Unele taxe judeţene vor creşte cu 115%. Aflați care sunt acestea

sâmbătă, 15 decembrie 2018, 02:56
3 MIN
 Unele taxe judeţene vor creşte cu 115%. Aflați care sunt acestea

După împărţirea, ieri, a unor cote din impozitul pe venit, consilierii vor decide miercuri asupra creşterii taxelor practicate de CJ. Pe ordinea de zi a şedinţei viitoare se află achiziţia de aparatură medicală pentru ambulatoriul Spitalului „Elena Doamna“ şi primul mare proiect de investiţii de la schimbarea conducerii Aeroportului ieşean.

La ultima lor întâlnire din acest an, consilierii judeţeni vor avea de dezbătut 33 de proiecte de hotărâre. Unele fixează nivelul unor taxe şi tarife. Astfel, nou înfiinţatul Ansamblu Artistic Profesionist „Constantin Ar­vinte“ al CJ şi-a stabilit o listă de tarife cuprinse între 100 de lei/melodie şi 10.000 de lei pentru acompaniamentul muzical la evenimente. An­samblul este finanţat prin subvenţii, dar şi din venituri proprii. La şedinţa programată miercuri, în Sala Voie­vozilor de la Palatul Culturii, va fi aprobată şi noua organigramă a an­sam­blului, care prevede 59 de funcţii, în creştere faţă de cele 47 prevăzute în vechiul stat de funcţii.

Taxele locale urmează să crească cu până la 115 la sută, în cazul forajelor şi excavărilor făcute pentru studii geotehnice şi topografice, sau să rămână constante, cum e cazul ce­lor de vizitare a unor expoziţii.

Achiziţionarea a cinci echipamente medicale pentru dotarea Ambula­toriului Spitalului „Elena Doamna“, estimată la 10,7 milioane de lei, face subiectul unui proiect european cu termen de aplicare 21 decembrie. Finanţarea de la Bruxelles ar acoperi 70 la sută din valoarea achiziţiei, bu­getul de stat, 28 la sută, iar CJ, doar 2 la sută. Este vorba de un computer tomograf spiral, de un aparat de rezonanţă magnetică, de un mamograf, un ecograf şi o instalaţie roentgendiagnostic mobilă.

Un alt proiect de hotărâre propune concesionarea unei suprafeţe de 600 mp de teren în perimetrul Aeroportului companiei DHL, pentru construirea unei hale de mărfuri.

Dar cel mai important proiect dintre cele referitoare la aerogara ieşeană este cel pe care consilierii trebuie să se pronunţe în privinţa extinderii unor facilităţi. Investiţia s-ar ridica la 63,5 milioane de lei şi cuprinde construirea a două căi de rulare în lun­gime totală de 623 de metri şi extinderea platformei de operare în zona hangarului Aerostar. Durata de rea­lizare a investiţiei este de un an. Cât priveşte sursa de finanţare, aceasta va fi cel mai probabil un credit bancar. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, aerogara va ieşi pe plus în acest an cu peste 7 milioane de lei, profitul urmând să depăşească 11 milioane în 2020. Numărul angajaţilor regiei urmează să crească la 151, potrivit noii organigrame supuse, şi ea, dezbaterilor din CJ.

Consilierii judeţeni s-au întâlni şi ieri, în şedinţă extraordinară, pentru a împărţi 28,6 milioane de lei unităţilor administrativ teritoriale. Banii provin din cotele defalcate din impozitul pe venit şi sunt destinaţi plăţii unor arierate. Cei mai mulţi bani vor ajunge la municipiul reşe­dinţă, 2,6 milioane de lei, la comuna Deleni, 0,7 milioane, la Paşcani, 0,6 milioane, şi la Schitu Duca, 0,5 mili­oane de lei. Cei mai puţini, sub 90.000 de lei, vor primi Valea Lupu­lui şi Răchiteni, respectiv comunele cu cea mai mică suprafaţă – criteriu care contează în proporţie de 80 la sută la stabilirea fiecărei sume, 20 la sută reprezentând numărul de locuitori.

Comentarii