Universităţile tehnice cer noului guvern creşterea bugetului pentru cercetare la 1% din PIB

vineri, 15 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Universităţile tehnice cer noului guvern creşterea bugetului pentru cercetare la 1% din PIB

Universităţile tehnice membre ale Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT) au discutat în cadrul întâlnirii din această lună despre performanţele şi problemele din finanţare. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este membră a acestei alianţe, conducerea Politehnicii ieşene, alături de repre­zentanţii celorlalte patru universităţi din cadrul alianţei, au discutat despre mai multe teme legate de învăţă­mântul tehnic superior, însă unul dintre subiectele principale a fost legat de relevanţa cercetării în universi­tăţile româneşti şi de metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea universităţilor de stat pentru anul 2020.

De asemenea, a fost pus în discuţie sistemul de credite transferabile şi modul în care acestea sunt implementate în universităţile membre ARUT, dar şi cum va fi continuată competiţia de granturi de cercetare în cadrul alianţei, cu propuneri pentru anul 2020.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Universitatea Politehnica Timişoara, a participat şi rectorul Politehnicii ieşene, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval. Acesta a afirmat faptul că „Indiferent de strategia adoptată de fiecare universitate privind domeniile pe care le consideră prioritare pentru depunerea şi implementarea proiectelor atât în cadrul Horizon 2020, cât şi în exerciţiul financiar următor, trebuie rezolvată problema comunicării dintre organismele care reprezintă cercetarea românească la Bruxelles, implicit direcţia de cercetare din cadrul Ministerului Educaţiei acum (anterior Ministerul Cercetării şi Inovării), şi potenţialii coordonatori ai acestor proiecte, universităţile şi institutele de cercetare“.

În cadrul întâlnirii ARUT universităţile membre au decis să îşi exprime public dezacordul faţă de modul în care s-a finanţat activitatea de cercetare la nivel naţional, fondurile acordate în ultimul an reprezentând doar 0,23% din PIB, unul dintre cele mai scăzute niveluri. Aceştia solicită oficial noului guvern creşterea bugetului pentru cercetare cu până la 1% din PIB în anul 2020. Acest lucru este, subliniază reprezentanţii ARUT, important şi în contextul în care cele cinci universităţi ale alianţei, care reprezintă circa 6% din numărul total al universităţilor româneşti, au obţinut 43% din suma totală a fondurilor europene atrase de toate universităţile din ţară în cadrul programului Horizon 2020. Cele cinci instituţii de învăţământ superior membre ARUT sunt Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică „Cluj-Napoca“, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. 

Comentarii