Unui șofer plecat din casă să parcheze mașina i s-a rupt filmul și s-a trezit când era scos din Bahlui

joi, 14 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Unui șofer plecat din casă să parcheze mașina i s-a rupt filmul și s-a trezit când era scos din Bahlui

În loc să parcheze în fața casei, un șofer a ajuns cu mașina în Bahlui. Nu a putut explica ce se întâmplase și cum, fapt explicabil, dată fiind alcoolemia. Aventura i-a adus un dosar penal, încheiat în primă instanță cu o condamnare cu suspendare.

Pe 30 octombrie 2021, Mihai Călin terminase serviciul la 13.30 și plecase acasă de la sediul firmei din Horpaz, cu autoutilitara VW pe care o avea în folosință, ca șofer. Ajuns acasă, a băut până la 14.30 doi litri de bere. Având impresia că nu parcase corect, s-a urcat din nou la volan, chiar dacă băuse. După acest moment, nu a mai putut povesti ce se întâmplase. Se trezise în Bahlui și văzuse la un moment dat o ambulanță și un echipaj de poliție. Cu câteva minute înainte de aceasta, se afla pe bulevardul Chimiei, îndreptându-se spre intersecția cu strada Sf. Ioan. Mișcările haotice ale autoutilitarei atrăseseră atenția unei șoferițe aflate la volanul unui Seat, care l-a urmărit pe Călin pe mai multe străzi. Ajuns la intersecția cu Sf. Ioan, Călin nu a reușit să vireze la stânga. A frânat brusc, a dat înapoi și a mai încercat o dată. În cele din urmă, a urcat pe trotuar, a lovit un copac pe care l-a dizlocat și a intrat cu mașina în albia Bahluiului. A fost momentul în care șoferița a sunat la Serviciul 112.

Testele efectuate ulterior au stabilit o alcoolemie de 2,69‰ la prima probă. Calculată retroactiv, alcoolemia teoretică în momentul accidentului a fost stabilită la 2,96‰ în sânge. Călin a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Deși nu și-a mai amintit firul evenimentelor, el a recunoscut învinuirea, așa cum era trecută în rechizitoriu, solicitând judecarea în procedură simplificată.

Magistrații Judecătoriei au ținut cont de acest fapt și de lipsa antecedentelor penale, dar au remarcat și valoarea deosebit de ridicată a alcoolemiei. Judecătorii l-au condamnat pe Călin la un an și șase luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, interzicându-i totodată ca pe această perioadă să se mai urce la volan. Sentința a fost contestată atât de inculpat, cât și de către procurori, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel.

Comentarii